Vacanța 2014. Destinații la care nu te gândești

Category: CĂLĂTORIITIMP LIBER Comments: One comment

Ieri visam cu ochii deschiși. Mi se întâmplă destul de des atunci când vreau să scriu un nou articol. Câteodata vreau să împărtașesc atât de multe lucruri, încât nici eu nu știu cu ce să încep.

Visam cu ochii deschiși la locurile acelea cu soare, unde lămâile cresc în gradina fiecărui mic fermier de la malul mării. Simțeam briza cum adie și mirosul înțepător de lămâie și sare și alge. Visam la vacanța perfectă.

Am deschis laptopul și am început să caut oferte și variante. Sigur, Grecia, Bulgaria, Turcia, sunt în topul ofertelor. Apoi au urmat vacanțele exotice pe care și le pot permite cei  cu veniturile peste medie: Asia, Tailanda, India și mai departe peste ocean, Mexic, Peru, Trinidad Tobago.

Am observat în ultimii ani un anumit trend, o modă aș putea spune. Este o observație strict personală. Au fost la modă, pe rând Bulgaria, Turcia, Grecia, apoi s-a mers mai adânc în Europa, mai ales pe variantele city break, Italia cu Roma, Milano și Veneția, Spania cu Barcelona, Anglia – Londra și Franța cu Paris. Dacă vroiai să ieși din anonimat, plecai peste ocean și te lăudai cu poze din America centrală, Mexic, Cuba, Peru. Iar acum, mulți aleg Asia, nu neapărat pentru calea spirituală deschisă și susținută tot mai acerb zilele acestea. India, Sri Lanka, China, Singapore, Tailanda, Malaiezia sunt destinații de top în 2014.

M-am plictisit căutând ceva deosebit așa că am început să mă uit prin fotografii. Așa mi-am dat seama că îmi este dor de unele locuri în care mi-am petrecut vacanțele din anii trecuți. Îți propun și ție să iei în calcul 4 destinații care mie mi-au plăcut foarte mult. Sunt locuri deosebite în care mi-ar plăcea să revin în acest an.

1. Madeira – Portugalia. Am început cu Madeira pentru că visăm să ne mutăm acolo cât mai curând așa că o vacanța care să îmbine utilul cu plăcutul, ar fi ideală.  Madeira este supranumită și insula eternei primăveri, fiind recunoscută pentru climatul cald și plăcut pe tot parcursul anului. Temperaturile se mențin între 20 și 27 de grade Celsius ceea ce îi atrage turiști pe parcursul întregului an. Totuși, cele mai bune luni pentru vacanța sunt aprilie – mai şi septembrie – octombrie. Ceea ce mă îngrijorează puțin, pentru că nu am foarte multe date despre acest lucru, în iunie şi în august are loc fenomenul numit local capacete, când norii coboară şi acoperă întreaga insulă. Locuri de vizitat:

Cabo Girão, o stâncă abruptă, ce se înalţă la 580 de metri deasupra oceanului. Masivul de piatră este una din cele mai înalte faleze, oferind un panoramă copleşitoare a golfului Funchal.Catedrala din Funchal care  este una dintre cele mai importante puncte de interes din cel mai mare oraș al insulei. Inaugurată în 1508, atunci când Funchal a fost declarat oraş, catedrala reflectă stilul arhitectonic din secolul al XVI-lea, iar tavanul realizat din chiparoşi sculptaţi constituie una dintre cele mai bune realizări ale stilului alfarge, ce combină elemente stilistice maure şi europene.  Mercado dos Lavradores (Piaţa muncitorilor), ce merită vizitată de dimineaţă, atunci când peştii, fructele de mare şi variatele legume şi fructe crescute pe insulă sunt proaspete. Jardim Botânico şi Quinta do Palheiro Ferreiro, unde se pot admira toate speciile de plante ce cresc pe insulă, dar şi un parc cu papagali, în care se găsesc numeroase specii exotice. Nu este de ratat nici observarea delfinilor şi a balenelor ce trăiesc în sanctuarul maritim din jurul insulei. Mai multe companii locale oferă, contra unei sume de aproximativ 40€, expediţii în larg pentru observarea spectaculoasei faune marine din apropierea arhipelagului.

Looking down towards the old town of Funchal, Madeira

 

2.  Geneva – Elveția. Am fost în Geneva în urmă cu 7 ani. Este un oraș minunat în care mi-ar plăcea să mă întorc. Am stat la niște prieteni foarte dragi lângă Geneva, în Franța, în orășelul în care s-a născut Voltaire, Ferney-Voltaire. De acolo și până în centrul Genevei făceam aproximativ 20 de minute. O vacanță minunată pe care mi-o amintesc de fiecare dată cu mare plăcere.

Geneva este locul ideal atât pentru business, cât și pentru vacanță. În Geneva se află în acest  moment peste 200 de organizații internaționale ce își au sediul central în imediata apropiere a sediului Națiunilor Unite, poate cea mai impunătoare cladire din oraș. Puncte de atracție sunt foarte multe. Mi-as dori să revăd:

Catedrala  Saint Pierre, un monument superb cu un turn din interiorul căruia se poate admira priveliștea de ansamblu asupra orasului. Jet d’eau, considerat  ca fiind un veritabil simbol al orașului Geneva. Este o impresionantă fântână cu apă pompată la 140 de metri înalțime. Muzeul ceasurilor și emailurilor – situat într-un mic parc din centru orașului, ce cuprinde exponate ce datează din sec XVI – XX. Grădina botanică care este situată la maginea orașului Geneva și care adăpostește peste 16000 de exmplare de plante.

3. Marea Moartă – Israel. Stațiunile de pe malul Israelian al Mării Moarte sunt de-a dreptul fantastice. Marea Moarta se află între Israel, în vest și Iordania, în est. Are unul dintre cele mai mari grade de salinitate din lume și, totodată, unul dintre cele mai scăzute niveluri raportate la nivelul marii (-400 metri sub nivelul mării). Poți vizita parcul National Qumran, Rezervatia Naturala Einot Zukim, Gradinile Botanice Ein Gedi, Parcul National Massada, Muntele Sodoma, Canionul si Fortareata Zohar, etc. O vacanță în zona respectivă cu siguranță  îți poate reîncărca bateriile. Nu deschid subiectul produselor dermato-cosmetice cu minerale din Marea Moartă. Acest subiect va fi detaliat într-un alt post, cât de curând, aici pe e-femeia.ro

4. Edinburgh – Scoția. Ador soarele, marea, briza, temperatura călduță și sunetul valurilor spărgându-se de mal. Și totuși, m-am îndragostit, iremediabil, de Edinburgh. Mă văd la bătrânețe într-o căsuță tipic englezească, cu un pahar de vin roșu, croșetând ciorapi pentru nepoți sau citind o carte polițistă. Orașul acesta este pur și simplu fantastic. Este un oraș cu o arhitectură gotică impresionantă, dominat de imaginea celui mai frumos castel scoțian -“Edinburgh Castle”, care adăpostește în interior Muzeul Național Scotian.  Ce nu trebuie ratat: Catedrala Stf Giles, Muzeul Regal, Mc Ewan Hall, Palatul Holyroodhouse și Cladirea Parlamentului scoțian, cât și Piata Charlotte considerată a fi una dintre cele mai frumoase piețe georgiene din lume.

 

Mie mi-e dor de aceste locuri Voi aveți și alte idei pentru vacanță?

 

(poze din arhiva personală)

 

One comment to Vacanța 2014. Destinații la care nu te gândești

  • Cu și despre noi, femeile - by Ada Șerban  says:

    […] am petrecut un concediu minunat într-o stațiune de la Marea Moartă despre care am scris și aici. Am fost foarte încântată de produsele pentru păr, despre care voi scrie un post viitor, de […]

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>