Ne-am obisnuit că Primăvara vine cu martișoare, vreme bună și flori, tot în această perioadă apar însă și efectele observate în număr foarte mare de către pacienții care după iarna se resimt și anume durerile de spate și de cap. Motivul pentru care aceștia iau cu asalt saloanele de neurochirurgie, îl explică doctorul neurochirurg Dan Benția.

Sfârșitul iernii a adus în cabinetul meu foarte multe persoane cu traumatisme la nivelul capului și coloanei vertebrale prin căderi pe gheață sau polei. Frigul a exacerbat foarte mult durerile de spate preexistente unor persoane cu discopatii, sporturile de iarnă, de exemplu schiul, datorită mișcărilor specifice deflexie-extensie au agravat durerile de spate la persoanele cu predispozitie. Nu în ultimul rând mâncatul copios din perioada sărbătorilor de iarna cantitativ și calitativ (grăsimi în exces) au dus la creșteri necontrolate ale tensiunii arteriale, creșteri ale glicemie la persoane cu diabet netratat corespunzător. Creșterile în greutate au un impact grav asupra coloanei vertebrale ce duce la exacerbari ale simptomelor lombare preexistente.

Concluzia este aceeași după fiecare iarnă, toate lucrurile trebuie făcute cu moderație. Dacă vrem să facem sport, să îl facem adaptați condiției noastre fizice fără să supralicitam. Dacă suntem începători într-ale schiului să mergem pe pârtii de începători. Este important de știut ca numărul de ore de activitate fizică trebuie intercalate cu alte ore de repaus, trebuie sa menținem o greutate oprimă pentru împiedicarea obezității. Astfel, în perioadele reci trebuie să avem o imbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare care să împiedice contactul capului și spatelui cu frigul și în același timp să împiedice căderile.

Am observat ca o data cu luna martie a crescut incidența persoanelor care au venit cu probleme ca urmare a practicarii sporturilor de iarnă în exces fiindca a crescut numărul românilor care practică aceste sporturi. Venirea primaverii aduce însă și sfaturi noi. Echilibru trebuie sa ne domine viața, să ne îmbrăcăm corespunzator unei temperaturi usor mai ridicate, să modificăm dieta și să o imbogățim în fructe și legume odata cu noul sezon, să facem sport echilibrat și să alternăm perioadele de activitate cu odihna și recreația conform cu regula celor trei de 8( 8 ore de activitate, 8 ore de relaxare, 8 ore de somn).