O escapadă preventivă, curativă sau pur și simplu o evadare dedicată stării de bine? Atât de simplu și de la obiect. Asta presupune o cură balneospa.

O destinație balneo poate fi o locație de vacanță pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă sau diagnostice. Printre propunerile zilnice: băi în ape sărate, vindecătoare, masaje, plimbări în natură, sport în natură, hammam, saună, împachetări cu nămol sau hidroterapie. Iar punctele culminante de aici le reprezintă apele sărate hiperconcentrate și nămolul pleidogen. Ok, poate că nu sună prea apetisant să faci împachetări sau băi de nămol, însă beneficiile pentru corp și spirit sunt fără egal.

În mijlocul Transilvaniei, la Sovata, vindecarea și relaxarea se traduc prin nămol și cu apa sărată. Aici, totul vindecă, dar e musai să știi că aurul negru extras din Lacul Ursu  este fără egal.

Nămolul pleidogen, utilizat în baza de tratament Ensana Health Spa Sovata are proprietăți terapeutice de înaltă  calitate, iar efectele sale benefice durează minim 6 luni.

Acest tip de nămol se remarcă printr-un conținut crescut de substanțe organice și anorganice, în special biostimuline și minerale (mai ales sare), ca și hidropexia și termopexia (înmagazinarea de căldură) ridicate, asigură un efect intens de transfer de substanțe biotrofice și căldură la aplicarea pe corp. Efectele se mențin multe ore de la terminarea procedurii, se cumulează de la o procedură la alta și induc activare neuro-imuno-endocrină pe termen lung.”, explică dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Află că nămolurile sapropelice din lacuri sărate solicită mai mult sistemul cardio-vascular și imunitatea, spre deosebire de cele sapropelice de liman (bogate în minerale, dar cu conținut mai scăzut de sare) sau cele de turbă. Nămolurile sapropelice de liman și cele de turbă se pretează mai bine la persoane vârstnice, inclusiv cu afecțiuni cardio-vasculare sau alte afecțiuni asociate, controlate medicamentos.”, precizează dr. Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

5 motive pentru care nămolul din Lacul Ursu este atât de prețios

1. Nămolul topește și înlătură contracturile musculare

Împachetările cu nămol sunt excelente în atenuarea durerilor de postură din scolioze, cifoze, hiperlordoze, respectiv fibromialgie, poziții vicioase după imobilizări prelungite postfracturi, luxații, entorse;  anexite cronice, respectiv prostatite cronice la bărbați.

2. Acest nămol topește durerea și elimină retenția de apă

Odată aplicat pe piele, nămolul determină o vasodilatație intensă care permite îndepărtarea toxinelor și transferul de substanțe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire. Toate aceste efecte sunt de folos în bolile aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroză, gonartroză, etc.), stări posttraumatice și postoperatorii (hernii de disc, proteze de șold, genunchi), ca și în multe boli ginecologice și infertilitate feminină.

3. Nămolul sapropelic tratează infertilitatea feminină

Ei bine, da. Și știi de ce? Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron human-like Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură, și induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și posttratament). Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilității feminine la Sovata.

4. Nămolul ține la distanță instalarea menopauzei

Se realizează prin efect de activare hormonală și se obține amânarea unei potențiale instalări a osteoporozei, a unor boli-cardiovasculare sau a depresiei.

5. Împachetările cu nămol alungă insomnia și contribuie la relaxarea completă a corpului. Ele au garantat efect antistres.

Hai și tu să experimentezi efectele nămolului de Sovata. Afla mai mult aici. Ensana Hotels.