În România, adolescenți de toate vârstele sunt abuzați în societate, în școală și în familie, zi de zi. Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din România, reprezentând principala cauză de dizabilitate pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Copilăria și adolescența sunt stadii de dezvoltare critice pentru sănătatea mentală și fizică. În aceste perioade, tinerii își dezvoltă structura de personalitate, cât și abilitățile de auto-control, interacțiune socială și învățare.

Experiențele negative (de exemplu acasă – datorate conflictelor în familie, sau la școală – datorate hărțuirii) au consecințe devastatoare asupra dezvoltării acestor capacități cognitive și emoționale. Expunerea la factori de risc în copilărie și adolescență poate afecta semnificativ stabilitatea mentală în vârsta adultă, uneori chiar și pentru tot restul vieții.

În Europa, tulburările depresive și anxioase se află în top 5 cauze ale dificultăților trăite de copii și adolescenți. Violența fizică și abuzurile emoționale asupra copiilor și tinerilor adolescenți rămân în continuare un punct nevralgic și în România. Nu beneficiem încă de o legislaţie privitoare la violenţa în familie, cu atât mai mult asupra celei care se manifestă asupra copiilor.

 Astfel, Asociația Varyafin și DHM Company susțin tinerii din România prin crearea platformei YOU. The Youth Project și a primei linii naționale de urgență dedicată exclusiv adolescenților – un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională.

Linia verde 0800 070 YOU / 0800 070 968 este un serviciu apelabil gratuit național și internațional. Acesta facilitează asistența profesională rapidă pentru probleme ce includ traumele cauzate de violență sexuală, abandon, violență emoțională și neglijență, bullying, stalking, cyber stalking etc.

Orice tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit care îl ascultă cu compasiune și îi oferă suport imediat în situații critice.  

Mai multe detalii: you.com.ro/call-center-tineri/

#IAMYOU este o campanie de conștientizare și educare a populației asupra vulnerabilităților individuale și colective ale generației tinere din România.