Înfășatul bebelușului reprezintă unul din subiectele cele mai dezbătute în comunitatea proaspeților părinți din România. Unii sunt adepții acestei proceduri ce datează de generații, în timp ce alții preferă să își lase copiii să doarmă liber. Subiectul este cu atât mai dezbătut cu cât ne aflăm în plin sezon estival, când temperaturile înalte ar putea provoca un disconfort micuților înfășați.

Cu tooate acestea, specialiștii susțin că obiceiul înfășatului pentru somn nu ar trebui oprit nici pe timpul verii, existând textile din bumbac fin ce lasă pielea să respire, păstrând în același timp membrele fixate, pentru ca cei mici să poată dormi liniștiți.

Ela Crăciun este adepta înfășatului bebelușilor, cunoscând, din propria experiență, beneficiile acestuia.

I-am înfășat și pe fiica mea, Alesia, și pe Nicholas. I-a ajutat foarte mult să aibă un somn liniștit, să se odihnească. Somnul este extrem de important pentru dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Înfășatul le oferă celor mici senzația de confort și siguranță din pântecul mamei și îi împiedică să se miște haotic și să tresară în timpul somnului.

Atunci când nu dorm suficient, copiii sunt mai irascibili, creșterea poate fi afectată, repararea celulară este afectată, crește inflamația ca răspuns la stres și scade bariera pielii care o ajută să rămână hidratată.  Pentru bebeluși somnul este extrem de important și de asta încerc să mă asigur că doarme în fiecare zi suficient. E treaz 8 ore pe zi, în intervalul în care trebuie să mănânce și atunci avem timp și de joacă și de iubire și să ne alintăm. Restul de timp e destinat somnului, moment în care bebelușii cresc și își dezvoltă creierul.

Multor mame le este teamă să își înfașe copilul, mai ales în timpul verii, de teamă nu se supra încălzească sau să se sufoce. Nu este cazul să ne temem de acest lucru, atât timp cât nu poartă hăinuțe pe dedesubt și îl înfășăm cu o pătură subțire, moale, din bumbac 100% organic, declară vedeta.

Ela Crăciun a postat pe blogul ei, www.elacraciun.ro, o înregistrare video în care explică pașii pe care părinții îi pot urmapentru un înfășat corect al micuților.


Înfășatul îi calmează și le oferă un somn liniștitor.

Îl așezăm pe spate peste patura pixată până la nivelul umerilor.
Băgăm mânuțele în mânecuțele păturii, dacă aceasta este prevăzută cu aceste buzunărașe
Aplicăm rțile laterale ale păturii, una peste alta, peste burtică, lăsând picioarele libere
Mânuțele trebuie să rămână fixate de-a lungul corpului și nu sub el
Dacă vrem, punem și piciorușele în buzunarul de jos al păturii

Bumacul organic fiind foarte fin, îi lasă pielea să respire și îi oferă în același timp senzația de confort și mângăiere ca atunci când era în burtica mamei sau când este ținut în brațe, explică vedeta.

Ela Crăciun a citat mai multe studii de specialitate cu privire la importanța somnului pentru cei mici, explicându-le cititorilor blogului său de ce este bine să găsească soluții pentru ca cei mici să poată avea un somn suficient și odihnitor.

„Dezvoltarea somnului pentru sugari este un proces extrem de dinamic care apare în paralel și în interacțiune cu creșterea cognitivă și fizică.

Studiile asupra somnului bebelușilor arată că aproximativ 20% -30% din bebeluși se trezesc noaptea în primii 2 ani de viață. Odată cu dezvoltarea copiilor, numărul de treziri în timpul nopții se reduce și capacitatea de a dormi noaptea crește. 50% -75% dintre care copii dorm noaptea de la 12 săptămâni până la 10 ani și cel puțin 90% de la 6 luni până la vârsta de 11 ani.

Dr. John Herman, profesor de Psihologie și Psihiatrie la Universitatea din Texas, expert în odihna sugarilor, spune că: „Este o greșeală ca alte activități să aibă loc în detrimentul somnului. Părinții trebuie să-și amintească că orice altceva în viața bebelușului este mai puțin important decât odihna și hrana”.

Dr. Marc Weissbluth, cercetător, pediatru, fondator al „Centrului de tulburări ale somnului” din Chicago spune în cartea sa, „Healthy Sleep Habits, Happy Child”, că un pui de somn la prânz este unul dintre obiceiurile care duce la un somn sănătos în ansamblu. Acesta explică cum un somn la prânz oferă o pauză de la stimulii exteriori și îi permite copilului să își recapete energia.

Dr. Charles Schaefer, profesor american de psihologie susține aceste studii și afirmă că: „Somnul de prânz structurează ziua bebelușului și a mamei, reglându-le dispoziția amândurora și oferindu-i acesteia un moment de relaxare sau șansa să se ocupe de treburile sale „.

Deși bebelușii au nevoie de un număr de ore de somn diferite, este important să înțelegeți cum evoluează nevoile odată cu vârsta. Numărul orelor de somn ale bebelușului pe parcursul zilei, intervalul 7 dimineața – 7 seara, joacă un rol important în calitatea somnului său pe durata nopții.

Momentele în care acesta se odihnește sunt importante pentru a evita suprasolicitarea. Un bebeluș care este lăsat sa doarmă prea mult spre finalul zilei va avea probleme în a adormi la ora de culcare.

De cele mai multe ori între 8 și 12 săptămâni părinții se confruntă cu primele probleme legate de somnul copilului, datorită dezvoltării etapelor non-REM. În primele săptămâni de la naștere cei mai mulți copii sunt capabili să adoarmă ușor aproape oriunde, indiferent de mediu și de cele mai multe ori somnul durează câteva ore. Din păcate, pe măsura ce etapele non-REM se dezvoltă și diferențiază în somn ușor și adânc, nou-născutul nu va putea adormi la fel de ușor după terminarea unui ciclu de 40-50 de minute, în special dacă este obișnuit sa doarmă într-un mediu luminos și gălăgios. Acest lucru se datorează somnului ușor din etapele unu și doi ale non-REM, din care putem fi foarte ușor treziți. Pe măsură ce ziua înaintează, bebelușul devine mai iritabil, suprasolicitat și are probleme în a adormi.

Părinții care nu realizează cauza acestei probleme ca fiind calitatea proastă a somnului din timpul zilei folosesc hrănitul și legănatul pentru a adormi sugarul. Obișnuit cu acestea, va avea nevoie de ele și în timpul nopții pentru a reuși să adoarmă.

În primele două săptămâni de viața cei mai mulți bebeluși nu pot sta treji mai mult de o oră, mare parte din timp fiind folosit pentru hrănit și schimbat. Între săptămânile doi și patru durata maximă crește la o ora jumătate. În aceasta perioadă este foarte important să nu lăsăm copilul să stea treaz mai mult de două ore deoarece de cele mai multe ori acesta va deveni prea obosit și nu va adormi când încercați sa îl culcați. Oboseala prea mare este una dintre principalele cauze din cauza cărora sugarii nu adorm când trebuie și nu au un somn odihnitor.

În momentul în care au ajuns la 2 luni, în măsura în care dorm bine noaptea, este posibil ca aceștia să reușească să stea trejipentru aproape două ore până sa aibă nevoie de somnul de dimineață. Un exemplu tipic ar fi ca atunci când se trezesc dimineața stau treji pentru 2 ore, iar după somnul de dimineață, reușesc sa reziste încă o oră, o oră jumătate. Important este să urmărim semnele de oboseală pe care ni le oferă bebelușul și să ne asigurăm că este hrănit și gata de somn când acestea apar.

Semne ca bebelușul este gata de somn:

Începe să caște, și nu doar o dată, ci de mai multe ori consecutiv

Ochii săi se deschid și închid rapid

Își mișcă capul într-o parte ca și cum ar căuta hrană

Corpul său devine tensionat, unii bebeluși arcuindu-și spatele

Începe să se agite și sa plângă

Bebelușii mai mari se pot trage de urechi sau își pot suge degetele, a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.