Îmbunătăţirea vieţii sexuale prin conştientizarea efectelor stresului

Category: DRAGOSTE&SEX

Dr. Gina Chiriac – psiholog psihoterapeut ne vorbeste in cadrul unui interviu despre cum ne putem imbunatatii viata sexuale prin conştientizarea efectelor stresului.

1. Cum se întâmplă că trecem de la luna de miere la indiferență?

Stresul cotidian cauzat de presiunea de la muncă, traficul de pe drumul până acasă, nervii cauzați de prea multă presiune venită din partea celor dragi, a copiilor, a familiei extinse sau chiar a prietenilor, se adună și se transformă într-o presiune generatoare de conflicte. Așa apar răbufnirile, stările de irascibilitate între parteneri și în cele din urmă certurile și crearea unui spațiu rigid, în care fiecare se retrage în lumea lui, ca într o cochilie unde să se simtă protejat. Într-un mediu neprielnic este greu să “faci dragoste cu forța”, sau să manifești libido într-o astfel de relație. Astfel, oamenii trec direct de la faza de îndrăgosteala, la o răceală și o relație pasivă și se trezesc dormind în pat cu un străin. Așa vin replicile:” nu mai ești omul de care m-am îndrăgostit, sau pe care l-am cunoscut vreodată.” Trebuie timp și energie deci să începi să te preocupi să faci loc în viața ta vieții de cuplu. De reținut că viață de cuplu nu este tot una cu viață sexuală.

2. De ce este prost înțeleasă ideea de sexualitate?

Un factor major este lipsa de educație sexuală. Educația sexuală este un lucru important în construirea unor tineri conștienți de propriul corp și sănătoși fizic și psihic. În cazul în care copilul are parte de părinți rigizi sau de o familie în care doar rușinea este emoția centrală, tânărul nu va ști cum să își abordeze corpul propriu și nici să se raporteze la corpul unui partener. Dacă unui tânăr nu i se explică importanța vieții sexuale în contextul sănătății fizice și psihice și este crescut într un mediu steril lipsit de tandrețea exprimată firesc, normal și decent, va înțelege că el crește într-o familie de “îngeri” puri, în care părinții nu fac sex. El va avea poate ideea că părinții care fac sex sunt ceva scârbos și anormal și că asta nu-l privește în mod direct. De aici psihologic apare o ruptură, un clivaj între propriul corp și viața sexuală normală și sănătoasă. La nivel inconștient, copilul învață că în familie nu există viață sexuală manifestă, și asta e ceva tabu, iar viața sexuală se manifestă în afară decenței unei familii tradiționale.
De aici, ideea că nevasta este exact ca mama propie: inocentă și castă, care doar crește copii, până la: “găsesc sex pasional doar în afară căsniciei, cu un alt tip de femeie”, mai este un pas, sau un click distanță.

3. Deci ce învață un astfel de copil din comportamentul părinților, care ascund existența vieții sexuale, considerând că este ceva rușinos?

Acest lucru se va manifesta mai târziu în atitudinea copilului, deoarece va repeta la nivel inconștient relațiile disfuncționale pe care le va avea pe parcursul vieții, ca un pattern al modelului din copilărie. Totul, fără măcar să conștientizeze că nu este un comportament normal.

4. Lipsa de educație sexuală are repercusiuni la nivel social?

Foarte multe cazuri de abuz sau sexualitate infantilă, atât în zonele urbane, cât și rurale, ar fi putut fi evitate, dacă tinerii aveau parte de educație sexuală. Este foarte important ca adolescenții să își cunoască anatomia sexuală, felul în care funcționează corpul, să înțeleagă că o erecție este normală atunci când simți atracție sexuală și că menstruația nu este ceva rușinos și degradant, să afle de metodele contraceptive și să învețe, încă din preadolescență, ce înseamnă identitatea sexuală.

5. Ce pot face părinții ca să prevină astfel de atitudini disfuncțiile?

Copilul are nevoie să învețe de la părinții săi un model de abordare sănătoasă a sexualității, în familie, într-un mediu în care să simtă empatia și căldura dintre părinți, văzând cum părinții își manifestă stările de drag și iubire, stările de afecțiune, prin gesturi de tandrețe. Tânărul respectiv va învăța că așa este normalitatea și va avea repere comportamentale.

6. Viața modernă este un mediu în care stresul a devenit un flagel grav, însă general acceptat. Cum influențează stresul relațiile între parteneri, respectiv relațiile sexuale?

Afecțiunea fizică și psihică se destramă în momentul în care apar mai mulți factori ce consumă practic din relația de cuplu. Stresul și mai ales lipsa de timp, uneori lipsa de repere în educație, lipsa de modele pozitive de la părinți sau de la profesori, chiar practicarea dogmatică a religiei toate se adună și dacă nu sunt tratate, duc la repercursiuni în timp.

7. Cum putem preveni apariția apatiei și apoi îmbunătăți viața sexuală din cuplu?

Secretul constă, așa cum spuneam mai sus, în atenția și timpul de care fiecare dintre parteneri are nevoie.
Sentimentul de la început, timpul acela din primele întâlniri este foarte important pentru a retrezi pasiunea. Cuplul are nevoie de activități în doi, fără prezența copiilor.

 8. In ce mod putem retrezi pasiunea de la inceputul relatiei?

Îi pot lăsa la bunici, sau pentru început pot trimite copiii din dormitor în camera lor.

9. Copiii totusi ocupa un loc important in cadrul familie lor. Traditia ne invata ca este bine ca mama sa doarma cu copilul. De aceea, copiii ne invadeaza dormitorul. De ce este bine sa trimitem copiii din dormitor in camera lor?

Construirea cadrului fizic este iarăși foarte importantă. Păstrarea dormitorului ca loc de întâlnire amoroasă, fac din acel spațiu, un templu al iubirii. Cel mai important lucru aici, este evitarea reproșurilor în dormitor, altfel putem asocia acel loc cu neplăcerea și va căpăta o încărcătură negativă. Mediul dedicat senzualitățîi, activarea mirosului, florile, fructele, mâncarea preferată a bărbatului reprezintă adevărate afrodisiace, care fac minuni. Poți invita partenerul sau partenera de cuplu în oraș la o întâlnire, îi poți duce meniul preferat la birou, chiar dacă petreceți împreună doar jumătate de ora, îi poți duce mașină la spălat sau îi poți găși un loc de parcare, îi poți lua flori fără să fie vreun motiv anume, pe scurt, gesturi de atenție și tandrețe din partea amândurora. Zilnic, avem nevoie de un timp petrecut doar în doi. Doar în doi înseamnă și fără device-uri, telefoane, televizoare. Sexul poate fi o experiență sacră, dacă spațiul în care îl practicăm este curat emoțional și tratat ca atare. Intimitatea se construiește doar în doi și mai ales constant! Conștientizarea și mai ales prezența, din punct de vedere fizic și psihic mai ales sunt cele care influențează calitatea intimității și a vieții sexuale implinite.