Închiderea sălilor de fitness în multe zone afectate de incidența cazurilor de COVID 19 a afectat peste 800.000 de români. Pentru cei care făceau sport în mod regulat, decizia autorităților a fost devastatoare. Gabriel Toncean, șeful Federației de Culturism și Fitness a pornit o campanie națională de conștientizare a necesității sportului pentru sănătatea populației

Afectează închiderea sălilor starea de sănătate a populației?

Cu siguranță, închiderea sălilor reprezintă o mare dezamăgire în rândul iubitorilor frumosului nostru sport! Antrenamentul în sală este echivalentul sănătății, al psihicului puternic și, de ce nu, factorul determinant al longevității omului. 

Ce variante recomandați pentru cei care nu pot merge la sală?

Mersul la sală nu poate fi înlocuit cu antrenamentul prin parcuri sau cu cel de acasă. Sigur, este foarte important să facem mișcare chiar dacă sălile sunt închise, dar….aparatura reprezintă 50% din antrenamentul zilnic. 

Psihologii atrag atenția că pentru cei obișnuiți să facă sport lipsa activității poate duce la dezechilibre psihice.  Ce credeți, sunt afectați sportivii de închiderea sălilor atât de grav?

Pentru sportivii de performanță, închiderea sălilor este echivalentă cu ratarea unei calificări. Antrenamentul unui profesionist se bazează pe mai mulți factori determinanți, printre care și pregătirea într-un cadru organizat. Pentru cei care fac sport doar recreațional, starea de bine le este afectată cu siguranță, iar dezechilibru psihic este unul major, cu atât mai mult cu cât toți mergeam la sală înaintea pandemiei.

Cum îi readucem pe oameni în sala, în eventualitatea redeschiderii?

Cred că vaccinul reprezintă o soluție vitală pentru întoarcerea la normalitate! De asemenea, motto-ul meu este unul cât se poate de elocvent: sportul protejează, nu contaminează!

Dumneavoastră cum vă antrenați, cum arată ritualul zilnic dedicat mișcării?

Aș minți să spun că mi-am întrerupt antrenamentele! Sunt puțin privilegiat de faptul că dețin săli de fitness, motiv pentru care mă antrenez zilnic. Dar, recunosc, este dezolant tare să te antrenezi singur într-o sală de fitness.