Se vorbește permanent despre așa-zisul război între sexe. Când vine vorba însă despre predispoziția la bărbați și femei pentru boli neurologice, fiecare vine cu afecțiuni speciale. La intrebarea: Există o predispoziție în funcție de sexe a unor afecțiuni neurochirurgicale? Răspunsul îl ofera doctorul neurochirurg Dan Bentia.

De exemplu, femeile fac frecvent mai multe afectiuni legate de sistemul osteo-articular, de exemplu boli inflamatorii de tipul poliartritei reumatoide, spondilitei anchilozante ce afecteaza cu preponderenta coloana vertebrala. Femeile fiind mai afectate datorita unei predispozitii genetice cum ar fi: marcarul HLA B27 care generează anumite tumori cerebrale de exemplu meningioame, tumori benigne cu origine în învelișul creierului-dura mater.

Reumatismul degenerativ este frecvent la femei. Apariția tardivă a diformitatilor pe coloana, scifoza și scolioza sunt boli ce apartin sexului slab. Osteoporoza face ravagii in randul femeilor, aceasta reprezentand scaderea densității osoase urmata de apariții de fracturi-tasări vertebrale,  traumatisme minime, de exemplu: aplecarea in fata, caderea in fund.

Bărbații în schimb fac alte boli în mod frecvent. Traumatismele sunt mult mai frecvente în cazul acestora și datorita implicarii lor in activități fizice care presupun riscuri: munca la inaltime, accidente rutiere. Când vine vorba despre tumori maligne, barbatii fac mai frecvent tumori maligne decat femeile.De asemenea, herniile de disc lombare  traumatice, au o usoara preponderenta in favoarea barbatului. In general persoanele care fac efort fizic permanent la serviciu sau in viata de zi cu zi isi accelereaza modificari degenerative la nivelul coloanei fata de  cei cu meserii statice. Astfel, putem spune ca exista categorii de boli cu frecventa diferita in functie de sexul persoanei. Am putea spune ca in neurochirurgie  avem o abordare diferita in functie de sexul si varsta persoanei.