Procedurile cu laser  reprezintă una dintre cele mai moderne metode de tratament ale acneei, dar sunt eficiente şi în ştergerea semnelor lăsate de această afecţiune. Odată cu îndepărtarea cicatricilor se şterg şi efectele emoţionale profunde produse de formele agresive de acnee.

Cum se tratează cicatricile postacnee?

Tratamentul cicatricilor este recomandat după tratarea acneei şi este individualizat, în funcţie de mai mulţi factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratată, vechimea semnelor pe piele, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar. La acelaşi pacient sunt de obicei necesare mai multe tipuri de tratament, în mai multe şedinţe.

Rolul medicului este să aleagă tratamentul potrivit, iar rolul pacientului este să aibă răbdare, deoarece e un proces de durată, dar rezultatele merită aşteptarea. Cele mai folosite metode de tratament sunt cele care presupun fie“remodelarea/resurfacing-ul” suprafeţei pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.

Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumină cu diverse lungimi de undă care pot afecta pielea în mod diferit, în funcţie de tipul de laser. Injuria produsă de aceste fascicule de lumină duc la regenerarea pielii prin stimularea producţiei de colagen şi reînnoire celulară. Cele mai folosite lasere în tratamentul cicatricilor sunt laserele fracţionate, care nu afectează vizibil suprafaţa pielii. Acestea produc microinjurii sub formă de “coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomanda de obicei mai multe şedinţe, în funcţie de rezultatele tratamentului, la interval de 4-6 săptămâni.

 Cum recunoaştem cicatricile postacnee

1.       Cicatrici atrofice de tip “ice pick/gaura în gheaţă”- sunt cicatrici atrofice in forma de V, profunde, înguste, localizate de obicei la nivelul obrajilor.

2.       Cicatrici atrofice de tip “boxcar”- sunt cicatrici atrofice relativ geometrice, cu margini bine delimitate, in forma de U, circulare sau lineare, superficiale sau profunde

3.       Cicatrici atrofice de tip “rolling/valurite”- au forma de valuri, largi, superficiale sau profunde

4.       Cicatrici hipertrofice- sunt nodulare, proeminente, se formează de obicei pe spate, piept, gât, obraji, submandibular.

5.       Pigmentare postinflamatorie- nu reprezintă cicatrice propriu zisă, dar se tratează concomitent cu cicatricile, sunt pete roşiatic-brune, care se formează de obicei după leziuni de acnee nodulo-chistică, fac parte din procesul de vindecare, pot persista luni de zile.

Rezultatele tratamentului apar imediat după procedurile laser, nu există reacţii adverse importante, iar efectul se menţine în timp.

Cum acţionează tratamentul cu laser

Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumină cu diverse lungimi de undă, care pot afecta pielea în mod diferit, în funcţie de tipul de laser. Injuria produsă de aceste fascicule de lumină duc la regenerarea pielii prin stimularea producţiei de colagen şi reînnoire celulară.

Cele mai folosite lasere in tratamentul cicatricilor sunt laserele fractionate care nu afectează vizibil suprafaţa pielii, producând microinjurii sub forma de “coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomandă de obicei mai multe şedinţe, în funcţie de rezultatele tratamentului, la interval de 4-6 saptamani.

La Skinmed beneficiaţi de tratamente de ultimă generaţie cu lasere ablative si non-ablative, lasere fracţionate, pulsed dye lasere.