Dificultăţi în viaţa erotică a femeilor contemporane

Category: DRAGOSTE&SEX

Dr. Gina Chiriac – psiholog psihoterapeut vorbeste deschis despre relatiile de cuplu din ziua de astazi. Cat de mult se mai pune pret pe dragoste, cat de deschisi suntem unii fata de ceilalti, in interviul de mai jos.

1. De ce nu mai există loc pentru a face dragoste în relațiile contemporane?

Viața ne fură spațiul intim fără să fim atenți, iar rutina zilnică creează o distanță în cuplu fără să ne anunțe nimeni că se întamplă asta și să devenim conștienți de ea. Deși începem pasional relațiile, în timp, fără să ne dăm seama, dragostea și exprimarea ei sexuală nu mai sunt prioritare. Aici intervin mai mult factori.Devenim tot mai focusați pe cariere, pe a deține funcții mai înalte, sau sunt pur și simplu suntem acaparați în vacarmul unei vieți prea pline, cu griji care nu mai lasă loc pentru puțină afecțiune.

2. Există o diferență între felul în care femeile și bărbații percep presiunea sociala ?

Pe umerii femeilor există mereu o presiune: să fie femeia perfectă, să procreeze, să aibă grijă de copil, să facă și curat și mâncare, să aibă și job și să arate și ca femeile de la televizor.În timpul stresului sunt secretati hormoni cum ar fi cortizolul, adrenalina sau noradrenalina. Dacă femeia este supusă stresului continuu, acești hormoni duc la anumite blocaje la nivelul tractului intestinal, apărând disfuncții, o proastă funcționare a ficatului, tulburări de somn și tulburări sexuale.Presiunea pusă pe plan profesional, de a fi o femeie de succes poate duce la focusarea numai în această direcție și la ignorarea completă a vieții sexuale. Este o refulare în job, timp în care emoțiile stau ascunse latent.Evident, de aici se produce o ruptură între parteneri. La fel mai poate fi și în cazul în care apare un copil, iar toată atenția este îndreptată asupra celui mic, soțul fiind undeva în plan secund.

În cazul bărbaților lipsa de timp, presiunea profesională și programul prelungit care duc la oboseala cronică și epuizarea, sunt factori nocivi cauzati de stres, care duc la disfuncții erectile, ejaculare precoce, apariția stărilor de apatie și dezinteres pentru viața sexuală în cuplu.Partenerii ajung să creadă că așa este normal, nu mai au inițiativă pentru că sunt obosiți și își reproșează unul celuilalt aceste stări, iar furia escaladează în conflicte.

3. Credeți că s-a produs o inversare de roluri? Cum afectează acest aspect viața în doi?

Da.  Este într-adevăr o răsturnare de situație. Femeia crede că a fi puternică și independentă înseamnă să manifeste energie cât mai masculină, cu o atitudine dominantă. Femeia poate fi feminină, chiar și atunci când este independentă, nu este nevoie de un comportament mai brutal sau mai incisiv. Deciziile corecte se pot lua și fără a îmbracă pantalonii bărbaților.La fel și în cazul bărbaților, ei au înțeles că a fi elegant înseamnă a fi mai feminin, și au ajuns să fie mai efeminați.Deoarece sunt obosiți de atâtea reproșuri venite de la comportametul agresiv uneori al partenerelor de cuplu, ei devin pasivi și par neinteresați, lăsând deciziile pe seama femeilor, lucru care distruge încrederea unei femei, care vrea să aibă în bărbatul de acasă acel stâlp de siguranță, pe care să se bazeze și cu care să ia decizii împreuna.Astfel, femeii îi este greu după muncă să își revină după orele de muncă, și să se îmbrace în haine sexy pentru el.Bărbatul nu mai are nici el energie și i se pare greu să găsească timp sau loc de parcare în fața unei florării să îi ia un trandafir, sau să îi ofere un semn de atenție, ca la începutul relației.

4. Ce se poate face în aceste cazuri?

Perioada de flirt este foarte importantă, nu numai la începutul relației, ci pe tot parcursul ei.Sexul de seară începe de fapt dimineața, prin mesaje, emoticoane, gesturi și atingeri ale zonelor erogene, astfel încât prin limbajul corpului partenerii să se simtă doriți.

5. Când putem vorbi de o problemă reală în incapacitatea sexuală la femei?

Corpul femeii este senzual și atrăgător, prin natură lui. Delicatețea femeii se manifestă și în acțiunile fizice, și în completarea prin activitatea sexuală cu un partener. Femeile pot fi mai inactive din punct de vedere sexual, întrucât nu au instinctul de vânător al bărbatului, ci mai degrabă cel al reproducerii, fiind programate biologic să își caute un partener demn de ele.Chiar dacă femeile nu au același apetit sexual că bărbații, ele au nevoie de afecțiunea și atenția fizică din partea partenerului. Problema apare când femeia respinge mereu posibilitățile de a face dragoste, când nu își mai acordă îngrijirea fizică de care are nevoie și când începe să se izoleze tot mai mult, într-o activitate care vine ca o scuză continuă.

6. Ce pot face femeile ca să își accepte sexualitatea, mai ales într-o societate în care femeia este obiectivizată?

De-a lungul vremurilor femeia a tratată doar ca un obiect, și asta s-a întâmplat  încă din cele mai vechi timpuri, dar asta nu este o piedică pentru a percepe  femeia ca pe o zeiță. Au existat și civilizatii care au idolatrizat femeia.
Feminitatea ține de o frumusețe aparte, de o senzualitate și de eleganță, de o delicatețe și o încredere în sine, care acționează ca un stimul în exprimarea frumuseții personale.Încrederea în propriul corp înseamnă acceptarea micilor imperfecțiuni. Se știe că vârsta, de exemplu, este un subiect tabu, femeile nu vor să se afle câți ani au, ca nu cumva să fie considerate bătrâne.De aceea fac operații și proceduri ca să arate veșnic că la 20 de ani, lucru care nu arată deloc o acceptare a proprie persoane, ci a unor standarde ghidate de mass media. Problema este că femeile înțeleg că a fi feminină este sinonim cu a fi cât mai sexuală, sau vulgară.Telenovelele sau emisiunile de divertisment fură din timpul cuplului care ar putea fi dedicat cultivării plăcerii.Invit femeile să-și amintească faptul că trupul lor are mai multe zone erogene, decât cel al bărbatului, și că este de fapt un templu al propriei ființe.Apoi, acceptarea sexualității începe în primul rând cu acceptarea trecutului și repararea emoțiilor negative. Urmate de cultivarea bucuriei și plăcerii de a face dragoste.

7. Ce facem cu femeia care nu are timp niciodată de nimic?

Nu există “nu am timp”, real este “nu vreau să îmi fac timp pentru ceva sau cineva”. Pentru ca am alte prioritltăți.. Se poate însă găsi o cale pentru a da prioritate unui lucru care ne place dacă doar dacă alegem asta! La fel și cu activitatea sexuală. Dacă o femeie zice că nu are timp, clar are ceva de rezolvat ea cu sine, sau poate are ceva de rezolvat cu partenerul. Nu ne alegem mereu un partener matur emoțional, ci de cele mai multe ori, un partener la care vrem să schimbăm ceva.În momentul în care cei doi parteneri sunt suficient de maturi emoțional și psihic, cu siguranță se va găsi timp pentru manifestarea afecțiunii în orice formă.

8. Ce tehnici pot practica femeile pentru a trata și preveni scăderea libidoului?

Ele se pot înscrie la ședințe de psihoterapie de cuplu și sexualitate, sau pot lua parte la activități de grup, cum ar fi cursurile de dezvoltare personală, fitness, înot, dans, Tantra Yoga sau workshopurile despre vindecarea sexualității, conștientizarea propriului corp. Propria afecțiune față de trup și acceptarea lui este un prim pas către o relație mai sănătoasă de cuplu. Evident, partenerul joacă un rol important, iar crearea unui ambient plăcut, sau dezvoltarea pasiunilor și fanteziilor duc la o viață sexuală mai activă.Lectura în domeniu este un alt factor prin care femeile pot înțelege ce se întâmplă cu trupul lor într-o perioadă anume din viață, dat fiind faptul că femeile ajung la menopauză, și aceasta  trebuie înțeleasă și tratată, ea neînsemnând nicidecum finalul vieții sexuale.

9. Cum ne putem antrena partenerul de cuplu in activitati erotice astfel incat sa obtinem placere impreuna?

Partenerii își pot face surprize unul celuilalt. Nu neapărat bijuterii, ci gesturi cuvinte daruri care să exprime sexualitatea și afecțiunea față de celălalt.Activitățile erotice cum ar fi cititul unor astfel de cărți împreună, schimbul de melodii, vizionarea unor filme, conversațiile erotice despre fantezii sexuale sunt ingredientele unei vieți sexuale sănătoase.Sportul practicat împreuna, gesturile și atingerile făcute în acest cadru, exercițiile sportive practicate în cuplu pot deveni preludiul perfect.

10. Ce rol are inteligența emoțională și cum se aplică ea în viața sexuală?

Cum spuneam mai sus, conștientizarea propriilor emoții, a propriilor senzații în cor, exprimarea emoțiilor către partener și comunicarea lor, reprezintă ingredientul esențial în apariția și crearea dorinței sexuale, atât pentru femei cât și pentru bărbați.Cuvintele frumoase, tonul blând, vocea senzuală, complimentele reale care să reflecte calitățile iubitului sau se iubitei, exprimarea admirației și atenția constantă la detaliile importante pentru celălat sunt pe lângă manifestarea empatiei, sursa din care pot izvorî plăcerea și bucuria.Abia pe acest teren construit psihic, cu mare grijă și atenție permanentă, poate înflori o sexualitate care să ne împlinească viața de cuplu.