Atunci când este însărcinată, femeia este predispusă la complicații respiratorii ale infecțiilor virale, dezvoltând mult mai rapid o boală severă după o infecție respiratorie virală.
Virusurile SARS-COV și MERS – COV, cu care ne-am confruntat în trecut și care sunt din aceeași familie a virusului cu care ne confruntăm în prezent – COVID-19, sunt cunoscute și ele ca fiind responsabile de complicații respiratorii severe în timpul sarcinii, necesitând intubație, spitalizare în terapie intensivă, mergând până la insuficiență renală sau deces.
Informațiile existente în acest moment asupra impactului infecției cu COVID-19 materne asupra fătului sunt limitate. Au fost raportate cazuri în care pneumonia virală la gravide crește riscul de naștere prematură, de restricție de creștere intrauterină a fătului și mortalitate perinatală. Se presupune că NU există o transmitere verticală a infecției virale cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină, dar datele sunt limitate, așa cum am spus, așadar gravida trebuie să își ia toate măsurile de precauție în această perioadă.
Gravida trebuie să se păstreze ferită de aglomerație, în casă. Să poarte mască de protecție și să aibă grijă la dezinfectarea mâinilor atunci când merge la control la medic, să își respecte cu strictețe igiena persoanală. Esențială este legătura femeii însărcinate cu medicul său, trebuie să anunțe orice stare prin care trece, să îl țină la curent cu orice simptom, tusea sau febra în mod special.
COVID-19 poate să pună fătul în pericol de a se naște prematur, a avorta, a avea un făt cu restricție de creștere intrauterină, a avea un făt deja infectat cu COVID-19.  Mama poate ajunge la insuficiență respiratorie severă, sepsis.
Nașterea poate avea loc pe cale naturală, prin travaliu spontan, de preferat  în sala de nașteri cu presiune negativă, însă sunt puține spitale în România care îndeplinesc aceasta condiție, iar bebelusul se va izolva imediat de mama pentru a evita infectarea.
În cazul în care lucrurile se complicã și travaliul nu progresează, fătul intră în suferință sau se deteriorează starea mamei în travaliu, se va alege cezariana de urgență, iar personalul medical va purta mască și echipament de protecție, pe tot parcursul  intervenției. Cezariana va fi asistată de o echipa multidisciplinară formată din obstetrician, specialist medicină materno-fetală, infecționist, anestezist, neonatolog.
Dr Claudia Șai – medic primar obstetricã-ginecologie