Noi, femeile, ne dorim un zâmbet fermecător, care să ne facă să ne simțim bine cu noi, dar și să ne scoată în evidență în grupurile din care facem parte. Din păcate, în tumultul vieții în care trăim, uităm să mai zâmbim. Uităm de această putere magică la care visam când eram fetițe. Am stat de vorbă despre zâmbet, impactul lui în viața de zi cu zi și cum putem să îl înfrumusețăm, dacă ne dorim acest lucru, cu dna dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento – facială.

Ce rol are zâmbetul în viața noastră? Este chiar atât de important?

Zâmbetul are nenumărate implicații în viața noastră, la care poate nici nu ne-am gândit. Atât în plan personal, cât și profesional, zâmbetul deschide multe canale de comunicare. Mulți dintre noi văd zâmbetul ca un răspuns involuntar la acele lucruri care ne aduc bucurie și ne înveselesc. Ceea ce nu este greșit, în mod evident, dar nu e complet. Ceea ce omitem este că zâmbetul este atât un răspuns voluntar la un stimul, dar poate fi și o alegere conștientă.

Studii nenumărate au arătat că un zâmbet autentic este considerat de către cei din jur un element de atracție. Alte studii au adus în lumină impactul pe care un zâmbet îl poate avea asupra stării de spirit proprii, dar și a celor din jurul nostru. Mai mult însă, alte opinii au făcut o legătură directă între zâmbet și starea de sănătate și longevitate.

Faptul că zâmbim și implicăm atât de mulți mușchi și atât de multe mișcări în acest acest act poate avea reale beneficii asupra sănătății și stării de bine a oamenilor pe termen scurt și lung. Zâmbetul ne arată în ochii celorlalți ca o persoană abordabilă și de încredere, ceea ce ne aduce beneficii în plan social și profesional.

Cercetările spun că oamenii care zâmbesc sunt percepuți de către colegi, managerii lor sau partenerii de afaceri ca fiind mai competenți. De multe ori nu ne dăm seama, dar importanța zâmbetului la birou este mai mare decât vrem noi să îi oferim. Se pare că atunci când zâmbim, părem mai tineri. De ce? Pentru că se activează un ansamblu de mușchi care atenuează unele riduri și care produc efectul unui lifting facial.

Mai mult, atunci când zâmbim ne descoperim dantura, iar persoanele cu dinții albi și îngrijiți sunt percepute ca fiind mai tinere decât colegii lor cu o culoare de dinți mai închisă și cu probleme dentare vizibile. Actul în sine al zâmbetului ne eliberează din povara stresului. Zâmbetul este contagios, ceea ce este minunat. Zâmbetul ne ajută să rămânem pozitivi. Zâmbetul ne ajută inima. Eliberarea de endorfine prin zâmbet scade tensiunea arterială. Acest lucru înseamnă că scade riscul de boli de inimă și alte probleme cardio vasculare. Endorfinele au multe alte beneficii și un simplu zâmbet care ne face să ne simțim bine pe dinafară, de fapt ne ajută și pe interior.

Zâmbetul este un semn universal care indică fericirea. Chiar dacă nu vorbim aceeași limbă, zâmbetul ne ajută să ne conectăm unii la ceilalți și să comunicăm mesajul fericirii oriunde călătorim. Ce poate fi mai frumos decât să transmitem mesajul fericirii în lume? 🙂

De un zâmbet beneficiază atât autorul lui, cât și cel care îl primește. Un gest simplu de care beneficiem toți și cu ajutorul căruia avem ocazia să răspândim starea de bine în jurul nostru. Relațiile dintre oameni în mod clar vor fi mai relaxate și orice potențial conflict se poate rezolva mai ușor, dacă sunt deschise toate canalele de comunicare de către zâmbet.

Ce putem face ca să ne ”reparăm” zâmbetul, dacă ceea ce ne împiedică sunt probleme de ordin medical?

Așa este, mulți dintre noi nu zâmbim din cauza problemelor dentare pe care le avem. Trebuie să știm că sănătatea danturii începe cu periajul de 2 ori pe zi și se continuă cu ajutoare precum apa de gură, periuța interdentară, dușul bucal sau ață dentară. Sunt instrumente dintr-un ritual zilnic care ne menține sănătătatea dinților care stau în spatele unui zâmbet frumos.

Dar ne ajută și cosmetica dentară, o nouă ramură a stomatologiei care restabilește strălucirea zâmbetului. Și la care putem apela toți, nu doar vedetele. A devenit în ultimii ani accesibilă, așa încât poate fi o soluție pentru problemele noastre. Aceasta implică atât tratamente de aliniere a dinților frontali, proceduri de albire a lor sau/și acoperirea lor cu fațete din porțelan (veneers).

Când dinții frontali sunt înghesuiți pot fi aliniați simplu și rapid cu ajutorul unui aparat lingual aplicat doar pe cei 6 dinți frontali, corectarea înghesuirilor făcându-se în câteva luni fără costuri ridicate. Avantajul tehnicii linguale este faptul că în timpul purtării aparatului dentar pot fi aplicate geluri de albire a dinților, fața lor exterioară fiind liberă.

Albirea dentară poate fi făcută acasă sau în cabinet. Studiile demonstrează că albirea făcută în cabinet este mult mai precisă, cu rezultate mult mai satisfăcătoare și mai durabile în timp.  In cazurile în care există dinți mai mici ca formă (microdonție) sau discolorații datorate devitalizării (îndepărtarea nervului dentar) sunt mai indicate aplicarea fațetelor dentare – veneers. Fie că sunt no-prep veneers sau cu minima preparare dentară, fațetele dentare au un înalt grad de satisfacere estetică.

Aceste tratamente au efect nu doar asupra zâmbetului ci și a stării de bine, ceea ce crește considerabil stima de sine. Și este bine știut că avem nevoie de o stimă de sine echilibrată, pentru a ne simți bine și încrezătoare în noi înșine, nu-i așa?

Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.