Gust. Rafinament. Savoare. Cu contribuția condimentelor, orice mâncare este îmbogățită și iese din comun. VEGETA a știut dintotdeauna acest secret și l-a împărtășit în felul său, aducând în fața (și pe masa!) consumatorilor condimente alese. VEGETA NATUR a pariat pe Piper și Oregano, pe Usturoi, Chilli și Turmeric, și n-a greșit cu absolut nimic. De acum le putem găsi într-un ambalaj special – doze de sticlă.
Dacă piperul și usturoiul ne sunt familiare, fiind folosite într-o mulțime de preparate mai mult sau mai puțin tradiționale (cel puțin piperul, pe lângă sare, este considerat de bază în cam orice mâncare), în bucătării și-au găsit locul – și se vede că unul de cinste! – oregano, chilli și turmeric. Haideți să „vorbim” despre ele un pic și să aflați în ce preparate se potrivesc cel mai bine.
Oregano este o plantă aromatică originară din regiunea mediteraneană, folosită pe scară largă în bucătăria internațională. Este cunoscută pentru gustul său puternic și aromat. Ingredient versatil, oregano poate fi utilizat atât proaspăt cât și uscat, pentru a da mâncărurilor o savoare distinctă. Iată câteva dintre preparatele în care se folosește oregano:
- Pizza – ingredient cheie în pizza italiană, pentru a aroma atât blatul, cât și sosul de roșii:
- Paste – oregano se adaugă în sosurile pentru paste (cum este sosul Marinara) pentru a intensifica aroma;
- Mâncăruri cu carne – se potrivește foarte bine în mâncărurile cu carne, fripturi, pui la cuptor sau carne de porc;
- Mâncărurile italiene – este nelipsit în lasagna, spaghete bolognese și bruschetti.
Iubitorii gustului puternic picant au în chilli cel mai bun aliat. De fapt, este vorba despre ardei iute, doar că unul provenit din Mexic. Și nu doar unul, pentru că există mai multe soiuri de chilli care variază în funcție de culoare, formă și nivel de iuțime (ex: jalapeño, habanero, poblano, chipotle etc). Acest condiment se poate adăuga în diferite stadii ale gătirii, în funcție de preferințele în ceea ce privește nivelul de iuțime dorit. Se folosește în sosuri (cum ar fi Tabasco sau Sriracha), în preparatele mexicane (salsa, guacamole, enchiladas, burritos, tamales sau chilli con carne), în bucătăria asiatică (curry, stir-fry, sushi), în cea indiană, thailandeza și italiană, dar și ca ingredient în sosurile folosite pentru carnea la grătar (barbecue).
Despre turmeric am putea spune că la noi a devenit mai popular în ultima vreme, istoria folosirii lui legându-se de bucătăria indiană și asiatică. Având dublă utilizare (nu doar pentru gust ci și pentru culoare), turmericul este ingredient cheie în amestecurile de curry și se adaugă în preparate precum curry de legume, carne sau pește, poate fi folosit la orez pentru a-i da culoare și o aromă ușor picantă, în sosurile pentru paste, supe și mâncăruri din legume.