Artă, spunea Schiller, este fiica libertăţii. Noi nu putem decât să îi dăm dreptate filosofului german. Prin artă şi pentru artă, oamenii îşi înnobilează şi chiar îşi purifică spiritul. Tocmai de aceea, operele de artă ale lumii sunt atât de preţioase, nu doar că valoare materială, ci şi că valoare sufletească.

Spre exemplu, se spune că atunci când Mona Lisa fost furată din Luvru în 1911 şi a lipsit din ţară timp de doi ani, în Franţa oamenii se purtau că în timpul unui doliu naţional. Interesul pentru artă ajunge atât de departe încât de multe ori, între privitor şi creaţia artistică se naşte o conexiune spirituală greu de înţeles dintr-o perspectiva exterioară. Poate şi de aceea, cât şi din dorinţa de a conservă preţioase tablouri ale maeştrilor, s-au construit an după an şi generaţie după generaţie, colecţiile particulare de artă.
Tocmai pentru că echipa Le Château înţelege importantă artei în înfrumuseţarea spiritului uman, castelul din inima oraşului va avea elemente pictate spectaculos care îi vor da o notă de unicitate. Tablourile reale care vor împodobi pereţii şi toate celelalte elemente de pe tavan şi cupola vor întregi aerul de poveste al evenimentelor desfăşurate în Le Château. Pentru această, Franco Martelli, Maestru al Artelor, îşi va pune penelul în slujba frumuseţii şi eleganţei încapsulate în Le Château.
“Combinaţia elementelor clasice cu mici accente moderne a transformat Le Château într-unul dintre proiectele mele de suflet. Noi, italienii, avem această obsesivă dorinţa de a ne reinventa mereu, de a caută revoluţia în locul evoluţiei, de a găsi acel echilibru între arhitectură şi design. Le Château are câte puţin din toate, într-o manieră care îmi readuce aminte că frumuseţea se naşte întotdeauna din pasiune”, spune Martelli.
Aşadar, acestea fiind spuse, iată care sunt o parte dintre cele mai preţioase opere de artă care sunt păstrate în colecţiile particulare din lume.

 

1. Diana şi Calisto; Diana şi Actaeon – Tiţian

Titian_-_Diana_and_Actaeon_-_1556-15591

Cele două opere de artă renascentiste care poartă semnătură lui Tiţian se află în colecţia privată a Ducelui de Sutherland. Ambele tablouri au fost pictate între 1556 şi 1559 şi o au în centru pe zeiţă Diana, cea veşnic fecioara. În prima pictură, Diana descoperă că insotitorea să, Calisto, care jurase de asemenea să îşi păstreze puritatea, a rămas însărcinată cu Zeus. În cea de-a două ipostază, zeiţă îl întâlneşte pe Actaeon, tânărul care a încercat să o zărească pe furiş pe mândră Diana în goliciunea ei atunci când această se scaldă.

 

 

2. Portetul Catrinei Hooghsaet – Rembrandt van Rijn

Rembrandt_Portrait_of_Catrina_Hooghsaet

Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Rembrandt se află într-o colecţie privată din Castelul Penrhyn, Wales şi a fost desăvârşită de pictor în 1657. Deşi Rembrandt nu se consideră un portretist desăvârşit şi preferă mai degrabă scenele biblice sau istorice de anvergură, de sub pensula să au ieşit câteva astfel de tablouri, de o frumuseţe şi valoare incontestabilă. Cele mai multe dintre portretele executate de Rembrandt au prins contur după ce a ajuns în Amsterdam, în 1632.

 

 

 

3. Povestea lui Nastagio degli Oneşti , 4 – Sandro Botticelli

BoticelliOpera de artă desăvârşită de Botticelii este transpunerea în imagini a celei de-a opta poveşti din a cincea zi a Decameronului de Biccaccio. Istoria lui Natsagio a fost aleasă de pictor datoria finalului fericit al acesteia în care doi îndrăgostiţi îşi găsesc în cele din urmă drumul unul către celălalt.
Povestea de dragoste este redată în patru tablouri de-a frumuseţe covârşitoare a detaliilor şi a fost cerută lui Botticelli de către Lorenzo de’Medici că dar de nuntă către Giannozzo Pucci la căsătoria acestuia cu Lucrezia Bini. Toate cele patru lucrări au fost expuse în Palazzo Pucci până în a două jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când au fost vândute. Trei dintre ele se află acum în Museo del Prado, Madrid. Cea de-a patra se află acum într-o colecţie privată din Florenţa şi este evaluată la aproximativ 100 milioane de dolari.