Tumorile cerebrale ocupă un important loc în patologia neurochirurgicală fiind și principala cauză de deces de cauză oncologică atât la copii, cât și la adultii sub 40 de ani. De exemplu, în Marea Britanie în fiecare an sunt diagnosticate peste 11.000 de persoane cu tumori cerebrale, iar anual 5000 de persoane își pierd viața. În România, fără a avea statistici definitive putem spune că procentele sunt asemănătoare. De exemplu, aproximativ 10% din adulții diagnosticați cu tumoră cerebrală supravietuiesc la 5 ani după diagnosticare.

Mai multe despre aceste tumori ne prezinta medicul neurochirurg, Dan Benția

Iată semnele și simptomele de alertă care ar trebui să ne facă să ne prezentăm la medicul neurochirurg

– durere de cap care nu mai cedează la medicația împotriva durerii clasice, durere care este progresivă și care se exacerbează nocturn
–  durere de cap însoțită de vărsături eventual fără greață, vărsaturi care pot ameliora durerea de cap
– amețeli, tulburări de echilibru
– tulburări de vedere la 1 ochi sau ambii care nu au un corespondent oftalmologic
– crize de epilepsie debutate brusc fără altă explicație patogenă
– apariția unei hemipareze( scăderea forței musculare) fără a avea un AVC
– tulburări de sensibilitate fără a avea o explicație
– tulburări psihice de comportament, scăderea capacității de concentrare, de memorie. Ex: stresul

În toate aceste cazuri este bine să ne prezentam de urgență la un doctor neurochirurg care ne va recomanda să facem o examinare RMN cu substanță de contrast.  În cazul în care se dovedește prin RMN apariția unei tumori cerebrale, medicul neurochirurg îi va prezenta pacientului opțiunile pe care le are. În cazul tumorilor abordabile chirurgical soluția optimă este cea chirurgicală de scoatere a tumorii în totalitate sau cât  mai aproape de totalitate.

Dupa aflarea rezultatului tumorii ( daca este benign și rezecția a fost totală, pacientul va reveni numai la controale, daca e malignă pacientul va fi îndreptat către serviciul de ocologie pentru radio și chimioterapie).  În cazul tumorilor neoperabile, datorită poziției și mărimii acestora și legăturii cu o structură vitală se pot alege tratamente alternative.

Pacientul va fi biopsiat și în funcție de natura tumorii va fi indrumat către tratament oncologic. Se pot face proceduri de iradiere țintită pe tumoră (ex:  gamma knife, linac). În cazul tumorilor operabile avem norocul ca există clinici în România care dețin aparate de ultimă generație în bloc operator: un astfel de aparat este microscopul operator Kinevo care ajuta la vizualizarea procesului tumoral care asigură scoaterea tumorii cu mare acuratețe. De asemenea, putem folosi tehnici de florescența intraoperatorie, astfel se injectează o substanță de contrast pe venă care colorează tumora.

De ajutor pentru un neurochirurg aflat față în față cu o tumoră este aparatul de neuronavigatie craniană de ultimă generație – un fel de GPS care pe baza unor măsurători RMN si CT preoperator poate ajuta la navigarea în creierul uman și ne arat,  în timp real, unde suntem fată de procesul tumoral în asa fel încât putem scoate tumorile fără a afecta creierul sănătos.

Rezultatele sunt foarte bune crescând procentul rezecțiilor totale tumorale și a cazurilor de operații fără sechele neurologice, postoperatorii la standarde occidentale.  În general, pacientul va fi urmărit în reanimare 1 zi postoperator dupa care va fi externat a 4 zi de la operație, după caz urmând a reveni la controale. Prin colaborarea cu un serviciu modern de oncologie se asigura tratamentele occidentale.Astfel cu noile proceduri reusim să creștem supraviețuriea pacienților  pe termen mediu și lung și să eliminam sechelele postoperatorii.