Cât de afectată este pielea noastră după perioada de izolare? Interviu cu Dr. Mihai Lupu, Medic Specialist Dermato-venerologie și Estetică Medicală

Category: FRUMUSEȚE&SĂNĂTATE

Lupta contra COVID-19 presupune restricţii şi sacrificii pentru toată lumea. Femeile sunt, însă, în mod deosebit afectate. Diverse elemente ale vieții noastre din perioada anterioară carantinei au fost forțate să se schimbe. Și, deși există evenimente mult mai grave care trebuie să fie vizate în prezent, este incontestabil faptul că regimul nostru de îngrijire al pielii necesită o ajustare.

De ce experiementăm din ce în ce mai multe probleme la nivelul pielii și cum rezolvăm această problemă?

Dermatologii din întreaga lume preconizează o creștere a numărului de probleme dermatologice, cu atât mai mult cu cât în perioada de izolare nu am avut acces la tratamentele pe care le frecventam anterior. Ce s-a întamplat însă cu pielea femeilor, cu atât mai mult cu cât în aceste aproape două luni de izolare, numărul activităților casnice ar fi crescut în mod considerabil?

Aflăm împreună aceste răspunsuri de la  Dr. Mihai Lupu, Medic Specialist Dermato-venerologie și Estetică Medicală dar și Doctor în Științe Medicale. Absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, acesta a urmat rezidențiatul în dermato-venerologie la Clinica de Dermatologie Oncologica și Alergologie și Imunologie Clinică, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență „Elias” din București.  

Q&A: Bună ziua, Dr. Lupu. Dumneavoastră sunteți medic dermatolog în cadrul a mai multor clinici private din Bucuresti. În perioada de urgență, cum s-au desfășurat consulațiile dermatologice de la distanță? Era pregătit sistemul privat în care activați pentru acest switch, de la consultațiile față în față din cabinet la consultațiile prin Zoom sau Skype?

Dr. Mihai Lupu: Buna ziua. Activand in cadrul mai multor clinici private, am observat ca acestea au avut abordari diferite: unii au oprit activitatea, altii au redus orele de program consultand in general diversele urgente sau au pornit servicii de teledermatologie. Situatia cu care ne-am confruntat ne-a provocat pe toti sa gasim solutii rapide si care sa raspunda cat mai multor nevoi pentru ca, desi pericolul infectarii cu virusul SARS-CoV2 era o urgenta, celelalte boli, acute sau cronice, nu stau pe loc. Personal am fost bucuros sa vad deschiderea colegilor de breasla catre digitalizare chiar daca asta implica eforturi suplimentare.

Pe langa activitatea din cadrul clinicilor, la scurt timp de la declararea starii de urgenta am lansat un serviciu de teledermatologie in mod gratuit, pentru a ii incuraja pe cei care aveau nevoie de asistenta medicala dermatologica sa reduca iesirile din casa avand siguranta unei solutii pentru nevoi.

Am ales varianta de consultanta asincrona, in care pacientul completeaza o fisa de evaluare pentru afectiunea sa, iar apoi conversatia se continua prin e-mail. Consider mai utila aceasta varianta din mai multe motive: este de multe ori dificil ca medicul si pacientul sa se poata conecta la ora stabilita pentru un video-call Skype sau Zoom; prin metoda asincrona medicul poate evalua cazurile mai rapid si astfel poate ajuta mai multi oameni; calitatea imaginii in apelurile video nu este intotdeauna de ajutor in evaluarea bolilor de piele, unde detaliile conteaza enorm.

Q&A: Cum au reacționat oamenii la serviciul de teledermatologie?

Dr. Mihai Lupu: Au reactionat pozitiv, in aproximativ o luna am putut sa ofer peste 100 de consultatii care vizau atat reactii pe fond de stres nou aparute, cat si afectiuni mai vechi. Am observat ca mutarea consultarii in online i-a facut pe unii pacienti sa fie mai relaxati in discutarea problemei cu care se confruntau.

Q&A: Daca ne puteți spune, care au fost problemele recurente pentru care vi s-a solicitat ajutorul prin teledermatologie?

Dr. Mihai Lupu: Va pot impartasi pentru ca am avut multe solicitari care vizau: dermatita seboreica, caderea parului si acnee aparuta sau agravata pe fond de stres, xeroza cutanata (uscarea pielii) si dermatita de contact a mainilor aparute ca urmare a dezinfectantilor utilizati foarte frecvent si foliculite post epilare. Dupa cum va puteti da seama si dumneavoastra starea emotionala a pacientilor s-a oglindit sub o forma sau alta pe piele, aceasta avand diferite reactii.

Q&A: Odată cu finalizarea acestei perioade de carantină se preconizează că programările la dermatolog vor crește. Au fost mai afectate femeile comparativ cu bărbații?

Dr. Mihai Lupu: Adresabilitatea in cazul medicilor dermatologi va creste mai mult ca sigur in perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta. Sunt pacienti cronici, varstnici, carora le-a fost frica sa-si paraseasca locuintele dar care in acelasi timp au nevoie de controale dermatologice periodice pentru ajustarea tratamentului. Sunt pacienti cu tratamente estetice incepute deja, in cazul carora intreruperea pe o perioada prea indelungata ar duce la pierderea rezultatelor deja obtinute. La acestia se adauga si acei pacienti care asteapta de ceva timp sa ajunga la un medic dermatolog si cei ce nu pot fi ajutati prin telemedicina.

Nu pot sa va spun daca femeile au fost mai afectate decat barbatii, dar am primit mai multe solicitari din partea lor.

Q&A: Ce sfaturi le puteți da oamenilor pentru a reduce aceste reacții?

Dr. Mihai Lupu: Nu sunt fan sfaturi generale pentru ca fiecare pacient are propriul bagaj genetic, deci are nevoie de solutii personalizate. Ceea ce pot sfatui cititoarele sa faca este sa isi indrepte atentia catre sfaturi medicale avizate, sa caute modalitati prin care sa se relaxeze sau sa reduca stresul cauzat de aceasta perioada sau de life-style si sa foloseasca produse de hidratare dupa ce isi dezinfecteaza mainile. Pentru programări și consultații, mă găsiți în principal în cadrul Clinicii Derm One.