Videoconferința Caravana Smart City Sibiu, organizată de Asociația Română Pentru Smart City, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, a reunit expertiza a trei municipalități și a specialiștilor din domeniul noilor tehnologii dedicate mobilității urbane. Sibiu, Iași și Cluj Napoca, precum și experți ai Băncii Mondiale, EIT Urban Mobility, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și reprezentanți ai mediului privat au dezbătut tema „Mobilitatea urbană în Sibiu” și au prezentat soluții dedicate segmentului mobilității urbane. Sibiul are în plan dezvoltarea tuturor verticalelor smart city, cu accent asupra smart living și smart mobility.
„Ne dorim să devenim mai verzi și mai smart. Sibiul este pe locul al patrulea în ceea ce privește venitul mediu brut și are excedent bugetar. Investițiile realizate la nivelul municipiului Sibiu sunt investiții în infrastructura profundă, sunt lucrări de apă și canalizare, iluminat public ecologic; în toate investițiile punem accentul pe durabilitate. Ne concentrăm pe pistele de biciclete. Ele nu sunt încă utilizate la maxim, dar sperăm ca acest lucru se se schimbe atunci când vom avea mai multe piste sigure. Numai în ultima lună am dat în funcțiune 8,2 km de piste.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Calitatea vieții, principala mulțumire a sibienilor
Ca urmare a chestionarelor realizate pentru actualizarea documentelor strategice(SIDU, PUG, PMUD), calitatea vieții s-a dovedit a fi principala mulțumire a sibienilor, în timp ce lipsa locurilor în creșe e principala nemulțumire. Primarul Sibiului a anunțat că investește masiv în acest sector, cu patru creșe în lucru și șapte proiecte. Există în plan și eliminarea învățământului în schimbul doi, prin extinderea a patru școli. Întreaga flotă de autobuze a fost înlocuită cu autobuze noi, ecologice. De asemenea, primarul Sibiului a amintit de lucrările de modernizare realizate în cartierele municipiului, în care au fost demolate garajele și create locuri de parcare și spații verzi.
Reforma administrativă – un demers susținut de Asociația Română Pentru Smart City
Primarul Sibiului a subliniat importanța reformei administrative. „M-aș bucura dacă guvernanții ar mai consulta planificatorii urbani și s-ar mai gândi la o reformă administrativă. Din punctul meu de vedere, este absolut necesară o reformă administrativă în România. În al doilea rând, trebuie să lucrăm cu toată seriozitatea și cu toată aplecarea asupra unei legi a zonelor metropolitane; așa cum sunt ele acum, nu aduc beneficii aproape deloc. Și mai ales nu aduc beneficii metropolei, adică aceluia care duce tot greul. Noi suntem victimele dezvoltării de lângă noi; acolo unde s-au dezvoltat la întâmplare, nu există infrastructură educațională, nu există infrastructură culturală. Sibiul se confruntă cu această sufocare, iar legislația nu ne ajută. Dacă nu există o legislație în care se stabilește un drept de veto sau ca metropola să aibă ceva de spus, această asociație nu va funcționa”, a adăugat Astrid Fodor, primarul Sibiului.
Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City, a acceptat provocarea de a prelua la nivelul asociației demersurile privind urbanizarea responsabilă și reprezentarea intereselor municipiilor în privința reformei administrative. Acesta a mai arătat că după cinci ani de zile, e în sfârșit momentul să vorbim de exemple de bune practici din România. „Vizăm constituirea unor grupuri de lucru cu experți pentru identificarea soluțiilor concrete de planificare și dezvoltare a zonelor metropolitane, astfel încât acestea să fie în beneficiul orașelor. Avem răbdarea și insistența necesare reușitei unui astfel de demers, a declarat președintele Asociației Române pentru Smart City.
Importanța planificării urbane
Cristian David, Președintele Institutului pentru Libertate și Democrație, a subliniat importanța elementelor de abordare strategică în planificarea urbană. Acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește activitatea planificatorilor urbani, care ar trebui să imagineze viitorul orașelor, plecând de la datele la care au acces.Traian Urban, director Innovation Hub East, a prezentat soluții adoptate pentru municipalități cu un puternic caracter istoric, care se confruntă cu aceleași provocări în materie de mobilitate.
România e țara cu cea mai mare dinamică din Europa. Pentru prima oară am depășit Ungaria
Marcel Ionescu Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială, a subliniat evoluția economică a țării noastre, apreciind că cifrele plasează România drept țara cu cea mai bună dinamică din Europa, una cu cele mai bune dinamici economice din lume. „În 2020, România a depășit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta țara noastră a depășit Ungaria, ceea ce este o performanță economică unică, e o premieră”.Mircea Cirț, fondatorul ATP Group, a adus în dezbatere importanța dezvoltării infrastructurii cu implicarea autorităților, apreciind că e nevoie de o accelerare și dezvoltare a înțelegerii direcțiilor viitorului, spre transport cu emisii zero.
Pandemia a accelerat digitalizarea
În contextul în care pandemia a accelarat digitalizarea și toate autoritățile au fost forțate să adopte soluții digitale, Valetina Frîngu, public sector lead Dell Technologies, a prezentat exemple de bune practici din lume, scalabile pentru comunități de dimensiuni variate.
Cea de-a treia parte a evenimentului a prezentat ecosistemul Sibiu Smart City. Raul Apostoiu, președintele Comisiei pentru digitalizare și Strategie Smart City Sibiu, a amintit câteva dintre inițiativele primăriei: Linia verde – o linie specială cu microbuze electrice, investițiile în parcările electrice, containerele inteligente, iluminat inteligent și sisteme de supraveghere inteligente.