WinSchool, un canal de YouTube educativ pornit în 2013, își propune să digitalizeze procesul de învățare. Cu peste 2,3 milioane de vizualizări adunate de-a lungul anilor, fondatorii canalului își propun acum să înceapă o nouă serie de lecții la cele mai populare materii pentru gimnaziu: istorie, geografie, fizică, chimie și biologie.

Materia școlară va fi transformată în clipuri video animate, ușor de urmărit, cu informație concentrată, atractivă, adaptată la tehnologiile smart și la nevoile de învățare ale copiilor de astăzi și mai ales la obiceiurile lor de consum online.

E momentul în care realizăm cât de ușor poate fi întrerupt cursul normal al lucrurilor și cât de tare ne poate afecta o criză mondială cu efecte catastrofale pentru industrie și piața muncii, dar și pentru școală. Însă educația nu trebuie să se oprească doar pentru că elevii nu mai pot fi în clase, față-în-față cu profesorii. Și tocmai la acest fenomen am fost martori: profesorii, elevii, părinții s-au adaptat foarte repede la școala de acasă, chiar și în lipsă de infrastructură și resurse. Există, însă, o mare gaură în acest proces: lecțiile în sine, în formă digitală. Și dovada că profesorii au nevoie de ajutor în procesul de învățare de la distanță este faptul că recomandă lecțiile deja existente pe canalul WinSchool. Fie că e o perioadă de izolare acasă, fie că e vorba de lecțiile de vacanță sau de zilele obișnuite de școală, lecțiile WinSchool pot fi atât o metodă principală de asimilare și aprofundare a programei școlare, cât și materiale auxiliare pentru profesori și elevi și, de ce nu, un bun punct de plecare pentru un proces de învățare continuă, accesibilă și gratuită (așa cum trebuie să fie învățământul, indiferent de contextul socio-politico-economic). Aceasta este baza progresului și până la urmă educația este fundamentul prin care putem gestiona și depăși orice criză.

Ce își propune WinSchool?

WinSchool își ia în propriile mâini digitalizarea materiei școlare, fără a apela la sistemul centralizat de învățământ. Sistemul nostru de educație are nevoie de ajutor ca să performeze la capacitatea lui reală, însă este o muncă sisifică să încerci să îl schimbi din interior. Doar prin societatea civilă putem aduce o schimbare – din exterior spre interior.

Astfel că WinSchool face apel la români prin prima campanie de crowdfunding pentru digitalizarea educației din România. Proiectul își propune să înceapă prin a produce 100 de clipuri noi la materiile cele mai populare pentru clasele 5-8: fizică, chimie, biologie, istorie și geografie. Acestea vor veni atât în completarea clipurilor deja publicate pe canalul de YouTube cât și ca materiale complet noi din materia neacoperită încă.

Sigur că lecțiile vor fi complet gratuite pentru toată lumea și vor ramâne publicate online pentru generațiile viitoare. Și se vor adapta la obiceiurile de consum digital ale copiilor de azi, care au crescut cu smartphone-urile în mâini și cu YouTube în loc de televizor: clipuri video animate, ușor de urmărit, cu informație concentrată, atractivă, adaptată la tehnologiile smart și la nevoile de învățare ale copiilor de azi.

Ce este WinSchool?

WinSchool a pornit în 2013 din dorința unui grup de prieteni de a umple golurile din sistemul de învățământ, după ce experiența profesională îi învățase că exista (și încă există) o mare diferență între materia de la școală și aplicabilitatea în viața reală.

În acești șapte ani nu s-au schimbat foarte multe: cele mai recente statistici în ce privește analfabetismul funcțional arată că circa 39% dintre copiii români nu pot folosi informația citită într-un manual pentru a rezolva probleme apărute în viața de zi cu zi. Statistica în ce privește cititul ramâne și ea foarte sumbră: doar 6,5% dintre români cumpără măcar o carte pe an, conform unui studiu Eurostat, iar media de consum pe cap de locuitor pentru cărți este de doar circa 5 EUR pe an, deși avem o piață suprasaturată cu apariții editoriale. Piața de carte și manuale școlare din România este evaluată la 60 de milioane de EUR. Este infimă, în comparație cu Italia, unde este estimată la două miliarde de euro. Sau cu Germania, cea mai mare din Europa, care se se ridică la 9 miliarde de euro anual, cea din Ungaria – la 140 milioane de euro, Bulgaria (cu o populație de trei ori mai mică decât România) – 60 milioane de euro și Slovenia, care vinde cărți și manuale în valoare de 75 de milioane de euro, deși are o populație de doar 2 milioane de persoane.

Totuși, ceea ce a văzut echipa WinSchool de când a început să publice clipuri educaționale pe YouTube a fost o creștere substanțială a interesului elevilor pentru a se educa. Și o dovedesc cele peste 2,3 milioane de vizualizări și miile de recomandări și mesaje din partea elevilor, părinților și profesorilor. Așadar, există dorința de a învăța, dar școala pare în continuare foarte puțin adaptată la secolul al XXI-lea.

Ce va face WinSchool?

Soluția e simplă și presupune aducerea mai aproape de copii a procesului de învățare. Digitalizarea lecțiilor din programa școlară și suplimentarea acestora cu aplicabilitatea în viața reală a celor învățate e un proces cât se poate de firesc.

WinSchool își propune să devină aliatul copiilor și să vină totodată în ajutorul părinților printr-un canal de YouTube dedicat lecțiilor video. Totul într-un format atractiv și familiar pentru copiii de astăzi: animații cu grafică originală, fundal sonor, voiceover realizat de actori și informație verificată conform programei școlare oficiale.

Fie că ești părinte, profesor, bunic, mătușă, unchi sau pur și simplu îți place inițiativa, cu susținerea ta acest proiect poate face următorul pas. Donația ta nu contribuie doar la completarea educației copiilor tăi ci și a copiilor a căror părinți nu și-ar permite să plătească pentru o platformă dedicată de lecții digitale. Și de fapt, poate cel mai important e faptul că nimeni nu trebuie să plătească un abonament lunar ori să treacă printr-un proces complicat de abonare. Donezi o singură dată și ai acces atât la materialele video cât și la materialele auxiliare (în funcție de suma aleasă) și toată lumea beneficiază în mod gratuit de lecțiile video de pe YouTube.

În calitate de susținătorii al campaniei vei primi acces exclusiv nelimitat la extra-materiale:

  • Acces la clipuri EXCLUSIVE cu sfaturi pentru învațare mai rapidă, despre structurarea informației și pregătirea de materiale ajutătoare.
  • 100 de teste grilă pentru toate lecțiile video.
  • Lecțiile în format audio.
  • Textele lecțiilor video.

 De ce avem nevoie să digitalizăm procesul de învățare în România?

Știm cu toții că există mereu o diferență mare de mentalitate și de perspectivă asupra vieții între generații. Acest generation-gap există în orice cultură și nu afectează dorința de cunoaștere a copiilor. Sistemul de învățământ e cel care ne formează copiii, fie că ne place, fie că nu. Și e responsabilitatea noastră nu numai să cerem acestui sistem să se adapteze la nevoile generațiilor actuale, ci să îl sprijinăm, atunci când nu vedem destulă acțiune.

Generațiile actuale se nasc de cele mai multe ori conectate la tehnologie și chiar și cei cu mijloace mai puține pot obține acces la informație destul de ușor. Totul se digitalizează în jurul nostru, și cu toate acestea învățământul a rămas cu mult în urmă. Doar 50% din populația activă este conectată la internet, și totuși majoritatea dețin un telefon smart, iar vitezele la internet din România se bat mereu pentru primul loc în lume. Nu copiii sunt problema, nu lipsa mijloacelor tehnice și nu veniturile părinților, ci lipsa unui sistem adaptat la vremurile mereu în schimbare. Așa cum spunea și scriitorul și educatorul Sir Ken Robinson într-un TED Talk, „nu avem nevoie de reforme, ci de o revoluție în educație!”

Află mai multe despre WinSchool aici: https://bit.ly/2UTnx8Z