adidas Runners este o comunitate internationala de alergatori, care a inceput oficial in 2014, cu fondarea Boost Communities in Berlin si Paris, devenind adidas Runners in 2016, odata cu lansarea primei comunitati adidas Runners City din Berlin.
In 2018 a fost lansata initiativa ‘RUN FOR THE OCEANS’, apoi, in 2020, odata cu protestele din intreaga lume Black Life Matters, s-a format Consiliul Consultativ pentru Diversitate, care a initiat proiecte locale in sprijinul grupurilor marginalizate din intreaga lume.
adidas Runners nu este doar despre crestere personala, ci despre construirea unei lumi in jurul nostru din care suntem mandri ca facem parte. Indiferent de distantele parcurse, toate cursele se termina la un moment dat. Simtul nostru de comunitate nu. De aceea, suntem dedicati utilizarii platformei adidas Runners pentru a aduce schimbari pozitive problemelor sociale si de mediu, care ne afectează pe toti.
Campania With Women We Run a demarat în 2022, pentru a activa regulat in ambitia de a promova diversitatea, egalitatea și incluziunea. Din 2023, evenimentele s-au extins si exista in tot mai multe comunitati aR din intreaga lume.
25 noiembrie este Ziua Internatională Pentru Eliminarea Violentei Împotriva Femeilor. Dupa cum stim, alergarea este mai mult decat miscare fizica, este o expresie a multor emotii, cum ar fi libertatea, puterea si bucuria.
Cu toate acestea, de prea mult timp, simplul act de a alerga a fost umbrit de frică si de preocuparea mereu prezenta pentru siguranta. Ramanem uniti in hotararea noastra de a provoca si mai mult aceasta realitate. Credem ca fiecare femeie are dreptul sa alerge liber, cu incredere, stiind ca are alaturi de ea sprijinul unei comunitati puternice si grijulii.
In acest context, proiectul With Women We Run din luna noiembrie a avut o agenda globala de evenimente dedicate evidentierii provocarilor continue legate de siguranta femeilor in alergare, sarbatorind totodată progresele incredibile inregistrate in comunitatile adidas Runners. In plus, continuam sa punem in evidenta modul in care aliatii joaca un rol semnificativ in crearea sigurantei si accesul egal la alergare pentru femei din intreaga lume.
Discriminarea si violenta pe bază de gen inca este o problema majora in Romania. Desi eforturile noastre locale cu proiectul WWWR in 2023 nu au trecut neobservate si s-au facut progrese, este nevoie de mai multă educatie si implicare.
Anul acesta, aR Bucharest si-a dorit sa-si arate sprijinul fata de miscarea globala de a combate violenta impotriva femeilor si de a continua sa schimbe lucrurile in bine cu o noua serie de evenimente dedicate WWWR, menite sa creasca gradul de constientizare si educare pe aceasta tema, sa promoveze alianta si sa convinga mai multi oameni sa se implice:
1. Atelier educational cu Simona Maria Chirciu
Simona este o activista independenta care lupta impotriva discriminarii si violentei bazate pe gen si prima persoana din Romania care a facut cercetari la nivel national despre fenomenul Hartuirii Stradale, initiind impreuna cu senatorul Oana Bizgan, legea 202/2002 privind egalitatea de sanse intre barbati si femei.
Workshopul sustinut de Simona a fost deschis participantilor de orice gen si a avut o parte educationala, in care au fost prezentate statisitici actualizate si date despre fenomenul hartuirii stradale din Romania, si o parte interactiva, care a cuprins sesiuni Q&A, experiente personale ale participantilor, jocuri interactive de mindfulness si vizionarea unui film scurt despre hartuire stradala in colaborare cu F-Sides Cineclub.
2. Sesiune de yoga trust
Acest nou eveniment a ajutat la promovarea si consolidarea aliantei in cadrul comunitatii noastre si a fost coordonat de antrenorul Alina Grecu. La inceput, Alina a indrumat participantii sa execute exercitii speciale de incredere, in perechi sau in grupuri mici. Antrenamentul a continuat cu o sesiune obisnuita de yoga, cu exercitii de flexibilitate si coordonare adaptate pentru alergatori.
3. Antrenamentul Aliatilor
Acest antrenament a fost coordonat de capitanul aR Bucharest, Anca Bucur. Anca a invitat participantii de ambele sexe sa joace minijocuri sportive speciale care implica o combinatie de exercitii de forta, coordonare si greutate corporala, ghidandu-i pe parcursul intregului antrenament.
4. Atelier de autoaparare
Workshopul a avut loc la Bukan School of KravMaga si a fost dedicat exclusiv femeilor. Evenimentul a fost coordonat de un instructor de KravMaga, care a demonstrat si explicat cateva tehnici de autoaparare si a sprijinit participantele sa recreeze si sa exerseze miscarile, castigand in acelasi timp incredere in sine.
5. Programul de sprijin al aliatilor
La fiecare alergare saptamanala a comunitatii, cel putin 3 barbati se ofera voluntari pentru a alerga pe traseul de 3-5 km, preferat in general de femei din parcul Herastrau, pentru ca toata lumea sa se simta in siguranta. Acest program a fost initiat in campania WWWR din 2023 si a devenit o activare permanenta cu scopul de a crea un obicei in comunitatea noastra.
6. Sesiune de alergare dedicata WWWR
La aceasta cursa care a marcat finalul initiativelor WWWR in comunitatea aR Bucharest, participantii au fost incurajati sa alerge in grupuri mixte si sa aduca cel putin inca un aliat la cursa de constientizare. Au fost mentionati si s-a multumit tuturor membrilor care s-au oferit voluntari in Programul de Sprijin Aliat din timpul campaniei, incurajand toti aliatii sa persevereze.
In intreaga lume, apar povesti despre curaj, rezistenta si solidaritate, care ne reamintesc de puterea pe care o detinem atunci cand ne unim. Aceste povesti sunt inspiratia noastra, o dovada a fortei din cadrul comunitatii noastre – o putere care creste cu fiecare pas pe care il facem, cu fiecare voce pe care o amplificam si cu fiecare bariera pe care o depasim.
Nu suntem doar participanti la aceasta miscare, noi suntem conducatorii ei. Ne angajam sa cream spatii in care fiecare alergator sa se simta in siguranta, sprijinit si sarbatorit. Impreuna, vom continua sa mergem inainte, asigurandu-ne ca alergarea ramane o sarbatoare a libertatii pentru toti.