Adela Hanafi este Președinta Asociației CONIL – ONG înființată în 2010, al cărei scop este să asigure educație, integrare și incluziune socială pentru copii și tineri cu diferite dizabilități. Dincolo de numele oficial, de încadrare juridică, CONIL este “furnizorul oficial de zâmbete” pentru copiii cu dizabilități și pentru familiile acestora.
Reporter: Știu că este răscolitor, însă ați avut un copil cu probleme care astăzi nu mai este printre noi. El a fost cel care poate a avut un rol esențial în apariția și evoluția CONIL. Ce ne puteți spune?
Adela Hanafi: Kuky. Da, nu a fost ușor. Copilul meu drag cu nevoi speciale. Dificultăți în a găsi locurile potrivite pentru el. Dificultăți de integrare. Apoi, deces. Nu a fost ușor. Dar cred că fiecare dintre noi, pus în fața unor realități găsește puterea necesară. Iar pe mine cred că tocmai Kuky m-a făcut puternică. El cu siguranță a fost. Chiar și acum cred că el este prezent. E în viața mea. E în viața CONIL. Însă iată că nimic nu e întâmplător, eu am lucrat cu copii cu autism încă din studenție, parcă viața a vrut să mă pregătească înainte de această încercare. Kuky a fost misiunea mea și gândul meu este mereu către el, el mă ajută chiar și acum să nu uit de ce este importantă misiunea pe care mi-am asumat-o.
R: Înțeleg că el este de fapt motivul apariției Asociației, al Școlii?
AH: El este motivul pentru care am decis că e nevoie de acțiune pentru a face viața mai bună copiilor cu diverse deficiențe. Așa cum era și Kuky. Din momentul venirii lui pe lume, mi-a apărut o nouă misiune în viață. Și sunt convinsă că o voi avea până la finalul meu. Nu a fost și nu este nici acum ușor. Dar poate că așa e nevoie să fie ca, în final, să le fie bine beneficiarilor Asociației și Școlii noastre.
R: Cred că nu este deloc ușoară munca de zi cu zi. Cum vă descurcați?
AH: Aproape că nu mai e timp în viața de zi cu zi să te gândești măcar dacă e greu sau ușor. Când ai o misiune alegi să o duci la capăt cât de bine poți. Evident că am în jurul meu o echipă fantastică căreia îi sunt recunoscătoare. Profesori, terapeuți, angajați, la toți țin foarte mult și mă bucură pasiunea lor.
R: Mai există noțiunea de timp liber?
AH: Cred că număr pe degetele de la mâini zilele de vacanță pe care mi le permit într-un an. În plus, oricum dacă am orice timp liber mă gândesc doar la cum să îl investesc în a învăța și mai multe, la a găsi soluții în plus pentru copii. În străinătate există tone de material din care te poți inspira. O mulțime de cazuri de bună practică. Și atunci, trebuie să fii la curent cu toate și să încerci să implementezi rapid ce crezi că ar fi util pentru beneficiarii tăi. În consecință, “timp liber” e o chestie destul de rară pentru mine.
R: Bănuiesc că există momente de satisfacție …
AH: Ooo, da. Poate de fapt ăsta este secretul. În fiecare zi, viața la Asociație și la Școală îți dă ocazia să te bucuri. Și tot timpul te bucuri alături de beneficiari și de familiile lor. Orice rezultat pozitiv, orice evoluție te bucură sincer. Cred că e vorba tocmai de puterea pe care ne-o dau toate lucrurile bune care li se întâmplă beneficiarilor noștri. Nu aș renunța pentru nimic la aceste sentimente de bine.
R: Foarte mulți oameni de bine se alătură proiectelor CONIL. Ce credeți că îi atrage? Ce îi convinge?
AH: Da, da și este o bucurie imensă. Numărul partenerilor noștri a crescut constant pe parcursul anilor. Cred că am demonstrat tot timpul seriozitate, pasiune, responsabilitate. Mă bucură numărul tot mai mare de simpli voluntari care vin în cadrul proiectelor CONIL. De la elevi, la sportivi și de la persoane publice, la cetățeni simpli.
R: Alte ONG-uri spun că este greu, că nu reușesc să atragă fonduri sau oameni care să se implice, ce le-ați transmite?
AH: Nu este un drum ușor pentru nimeni. Perseverența cred că este cheia. Apoi, mai e vorba de creativitate și de seriozitate. Rapoartele anuale de activitate sunt esențiale pentru câștigarea încrederii. În plus, am ajutat oricând pe oricine cu tot know-how-ul pe care l-am obținut în ani de zile in cadrul CONIL.
R: Cum vedeți viitorul Asociației și al Școlii?
AH: Ooo, varianta viselor mele sau ceea ce cred că se va întâmpla? Cu realism, cred că voi reuși să cresc constant, de la an la an, numărul beneficiarilor serviciilor noastre. De fapt, ăsta este rezultatul care mă interesează cel mai mult. Să văd binele, să ameliorăm, să aducem speranță, să aducem evoluție în cazul unui număr cât mai mare de copii cu dizabilități.
# # #
Despre CONIL
Misiunea CONIL – Bazată pe conceptul de educație incluziva, CONIL ia naștere din dorința de a da o șansă tuturor copiilor, tipici dar și celor atipici, pentru a ajuta la formarea si educarea lor printr-un concept nou, liber, bazat pe iubire, empatie si respect.
Viziunea CONIL: Fiecare copil este o LUME iar noi luptăm de peste un deceniu pentru o societate tolerantă, unde copiii și tinerii cu dizabilități se pot bucura de toate drepturile cuvenite!
De peste un deceniu asigurăm copiilor cu tulburări din spectrul autist și alte dizabilități, un mediu în care se simt în siguranță, nediscriminați, încurajați și integrați într-o comunitate de colegi și prieteni. Un mediu propice învățării si recuperării pentru un viitor “normal” pentru ei si familiile lor.
CONIL oferă un program educațional coerent, care vine în ajutorul părinților și al copiilor cu CES, oferindu-le un program complet de recuperare și școlarizare, acreditat de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii, de la 8:00-18:00, obiectivul principal fiind integrarea socială a copiilor cu CES.