Comunicarea este unul dintre fundamentele unui cuplu, construindu-l puternic sau distrugându-l, deopotrivă.
Atunci când începi o relație și comunici cu ușurință, încă de la început, simți că ești pe aceeași lungime de undă cu partenerul, că vă cunoașteți dintotdeauna, că e inexplicabil cum de nu v-ați găsit mai devreme. Dar, dacă nu este din primele momente așa, fii liniștită, nu este sfârșitul lumii. Trebuie doar să învățați să comunicați, dacă vă doriți amândoi o relație de succes, cu armonie și înțelegere.
comunicare cuplu 1
Evident, odată cu trecerea timpului, comunicarea poate să nu mai fie atât de intensă ca la început. Se întâmplă asta, nu trebuie să faci caz prea mare. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te alarmezi și să iei măsuri, dacă încetează sau se transformă într-un conflict, cu fiecare subiect pe care îl abordezi cu partenerul tău.

Comunicarea înseamnă mult mai mult decât cuvinte

Mulți dintre noi credem că „a comunica” înseamnă doar „a vorbi”. Dar ce reprezintă, de fapt, comunicarea optimă cu cel lângă care ai ales să fii? Crezi că implică doar faptul ca tu să vorbești despre câte telefoane ai primit sau să îi comunici partenerului de câte ori ai fost la baie peste zi? Ce ai băut, ce ai mâncat, cu cine te-ai întâlnit în drum spre casă? Ei bine, ai putea face și asta, deși, a-ți descrie activitățile neimportante de peste zi, nu este tocmai cheia unei comunicări eficiente. Vorbitul, despre lucruri neînsemnate sau serioase, este doar o parte a comunicări între parteneri.
Comunicarea în cuplu este mult mai mult decât atât, este un întreg proces, nu doar cuvinte.
Tot ceea ce are legătură cu voi, felul în care îți exprimi sentimentele și gândurile prin vorbe, fapte, gesturi, tonul vocii, privirea, modul în care înțelegi, la rândul tău, emoțiile și gândurile partenerului, toate fac parte din comunicarea cu cel iubit.

Comunicarea nu este o stradă cu sens unic, ci cu trafic din și în ambele direcții.

Degeaba te exprimi tu cu ușurință despre orice, dacă nu ești capabil să îți asculți și jumătatea. Dacă nu ești dispus să înțelegi și să respecți ceea ce îți transmite, la rându-i. Cum și invers, nu este calea cea bună doar să asculți, dar să nu fii capabil să vorbești și tu
Reține, așadar, oricum ai începe să comunici cu jumătatea ta, există mereu căi de îmbunătățire a acestui aspect al relației. Pentru că, nu sunt de ajuns iubirea, respectul, înțelegerea și atracția, dacă nu știi sau nu poți să îți exprimi gânduri, idei, opinii în cuplu.

comunicare cuplu 3

Ascultă ce spun specialiștii

Psihologii specializați în relațiile de cuplu au pus laolaltă o serie de principii specifice comunicării în cuplu pentru a avea premisele unei relații de succes. Dacă nu știi, poți învăța. Însă efectul unei comunicări eficiente între parteneri, se vede numai atunci când amândoi merg în aceeași direcție.

1.Nu critica, nu reproșa, nu acuza
Atunci când vrei să îi comunici ceva partenerului nu fi critic, nu acuza și evită exprimări de genul ”Întotdeauna te gândești numai la tine. Niciodată nu asculți. De ce ești egoist?”. Criticile, reproșurile și acuzațiile nu te vor ajuta să stabilești niciodată o relație armonioasă.

2.Nu insulta
Sub nicio formă, nici măcar în cazuri de criză, când ai fost rănită sau dezamăgită, jignirile sau persiflarea nu trebuie să facă parte din felul în care te exprimi. Nu aduc nimic bun în relația voastră, mai ales dacă se află la răscruce.

3.Nu îți învinui partenerul
Amintește-ți mereu, că, amândoi contribuiți la tot ceea ce se întâmplă între voi, bun sau rău. Nu uita, sunteți doi în relație.

comunicare cuplu 24.Nu refuza să comunici, închizându-te în tine
Este mult mai bine, ca, atunci când ești încărcată emoțional, să îi ceri partenerului ”o pauză” pentru a te calma. Însă, odată depășită criza, nu mai ai de ce să adopți o poziție rigidă sau defensivă în comunicare. Pentru că, astfel, vei bloca întreg procesul.

5.Fii deschisă, sinceră și corectă
Fă asta în primul rând cu tine, apoi fii așa în relația ta. Minciunile mici se transformă în altele mari, dacă le tot aduci în relație, și ies la iveală, mai devreme sau mai târziu. Exprimă-ți sincer și deschis emoțiile, pentru că, și dacă le ascunzi, nu ai deloc garnația că nu vei suferi vreodată.

6.Exprimă-te frumos, calm și cald, cu empatie
Expune-ți gândurile, opiniile, ideile, frământările într-o formă civilizată pe un ton decent și liniar. Așa ai mult mai multe șanse să transmiți mesajul pe care ți-l dorești, dar și să obții efectul scontat. Fii caldă în exprimare, dă dovadă mereu de empatie și calm.

7.Ascultă cu atenție ceea ce îți spune partenerul
Nu fi interesată să spui doar ceea ce ai tu de spus. Amintește-ți, comunicarea este mutuală, nu este un proces cu o singură direcție. Dar nu te strădui doar să auzi, ci ascultă, înțelege și respectă ceea ce are de spus partenerul tău.

8.Fii atentă la limbajul non-verbal
Folosește-te mereu de gesturi adecvate care să exprime ceea ce simți. Dar nu minimaliza nici limbajul corporal sau tonul partenerului. Evitarea contactului vizual poate însemna că acesta nu este interesat să discute cu tine, brațele încrucișate simbolizează faptul că interlocutorul tău se închide în el sau se simte nesigur în discuția respectivă, tonul agresiv implică, de obicei, încărcătură emoțională. Învață să ”citești” aceste semne și să oprești o discuție atunci când iubitul tău nu este dispus să o poarte.

9.Fii rațională
Când discutați despre luarea unor decizii importante, în loc să te lași pradă emoțiilor, păstrează-ți rațiunea. Hotărârile înțelepte luate în cuplu,au la bază, de cele mai multe ori, vocea rațiunii.

10.Oferă argumente solide
Dacă te lansezi în afirmații, nu uita de argumente. Adu argumente pentru tot ceea ce spui și fii mereu atentă să fie solide și pertinente. Și acceptă că nu ai întotdeauna dreptate. Este imposibil să fie așa.

11.Nu uita de simțul umorului
Să comunici cu persoana iubită ar trebui să fie mereu prilej de zâmbete și veselie. Dar și atunci când discuțiile devin tensionate între voi, păstrează-ți mereu simțului umorului și fii abilă în a destinde atmosfera. Umorul te poate elibera de frustrări și poate pune într-o lumină nouă situații care păreau, inițial, de nerezolvat.

Loving Couple Having Conversation And Looking At Each Other

Dacă tot ceea ce am enumerat mai sus face deja parte din modul în care comunici cu partenerul tău, sunt sigură că te bucuri de o relație de succes. Dacă nu, fă tu primul pas! Învață, corectează, acordă o mai mare importanță comunicării în relația cu jumătatea ta, dacă îți dorești să fie una armonioasă, să eviți înstrăinarea și tensiunile în cuplu sau să rezolvi, cu bine, eventuale conflicte.

Nu toți suntem buni comunicatori și, cu siguranță, suntem diferiți. Dar putem învăța, ne putem dezvolta abilitățile de comunicare, iar rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară în cuplu. Cue card describe a sporting event you enjoyed https://pro-essay-writer.com/ essay writer service watching